22.10.12

Σκόπια: Ο φόβος ενός «σιβηρικού» χειμώνα χτυπάει στο Μοναστήρι«Το πετρέλαιο δεν είναι ακριβό μόνο στην «πλούσια» Ελλάδα»

Οκτώβριος 22, 2012.


Μοναστήρι-Σκόπια.

Η πόλη Μοναστήρι ή Μπίτολα, που χαρακτηρίζεται για τις θερμοκρασίες του τύπου Σιβηρίας, έχει πολλές δυσκολίες για να καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα θέρμανσης κατά την περίοδο του χειμώνα.


Οι πολίτες που ζουν στην πιο κρύα πόλη στην σκοπιανή επικράτεια, όπου οι θερμοκρασίες το χειμώνα πέφτουν κάτω από τους 30 βαθμούς υπό το μηδέν και όπου η ομίχλη παραμένει πάνω από δύο εβδομάδες,  αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της θέρμανσης.

Ειδικά, μάλιστα, σε εκείνους που ζουν σε πολυκατοικίες και χρησιμοποιούσαν επί χρόνια την κεντρική θέρμανση. Με νέες διευθετήσεις των ενοίκων, έχει γίνει νέος διακανονισμός με αποτέλεσμα τα κλειδωθούν τα λεβητοστάσια και πριν από λίγα χρόνια να κλείσουν σχεδόν όλες οι κεντρικές θερμάνσεις.

Σε πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης  τα καλοριφέρ φέτος θα είναι παγωμένα.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Παλαιού Νοσοκομείου, λένε ότι είναι πανάκριβη η διατήρηση της κεντρικής θέρμανσης, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και ο φόβος πως θα περάσουν το χειμώνα.

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα, γιατί οι πολυκατοικίες μας δεν έχουν σχεδιαστεί για χρησιμοποίηση καυσόξυλων ή ηλεκτρικών θερμαστρών, αλλά λειτουργεί μόνο η κεντρική θέρμανση και για αυτήν έγινε συμφωνία από τους ενοίκους να σταματήσει γιατί είναι ασύμφορη.

»Δεν έχουμε ούτε καμινάδες για ξυλόσομπες αλλά και η ηλεκτρική θέρμανση παρουσιάζει πρόβλημα γιατί ο σταθμός του μετασχηματιστή δεν ‘σηκώνει’  ισχυρές παροχές ρεύματος και είναι αδύνατη η παροχή ενέργειας κατά τις κρύες ημέρες», λένε οι κάτοικοι του Παλαιού Νοσοκομείου.

Δεν λείπουν και τα παράπονα των συνιδιοκτητών στις πολυκατοικίες όπου αρκετοί ένοικοι άνοιξαν τρύπες στους τοίχους προκειμένου να  έχουν ξυλόσομπες στα σαλόνια τους. Αυτή η πρακτική έφερε επανάσταση στους υπόλοιπους ενοικιαστές  για την κάπνα…

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: