8.10.12

Σκόπια: Αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή ‘Στάρο Μπόντσε’Οκτώβριος 8, 2012.

Αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Ιστορίας και Τέχνης και Αρχαιολογίας από το Σκόπια και από το Ινστιτούτο και Μουσείο του Πρίλεπ εδώ και ένα μήνα  εξερευνούν τον αρχαιολογικό χώρο «Πάβλα Τσούκα» στον Πρίλαπο, στην περιοχή Στάρο Μπόντσε.
Εκεί έχει ανακαλυφθεί παλαιότερα ένας βασιλικός τάφος – το 1936- αλλά από τότε έχουν γίνει λεηλασίες από αρχαιοκάπηλους.

Σύμφωνα με τον επίκουρο Καθηγητή Δρ Αντόνιο Γιακίμοφσκι, ο τάφος είναι μοναδικός λόγω του κυκλικού χτισίματός του. Η έρευνα έδειξε ότι ο άρχοντας της αρχαίας εποχή εκεί μέσα αποτεφρώθηκε σύμφωνα με όλες τις τιμές  που άρμοζαν στο αξίωμά του περί τον 3ο ή 4ο αιώνα π.Χ.

Εξάλλου, ο καθηγητής Δρ. Βίκτορ Λίλτσιτς ισχυρίζεται  ότι η περιοχή είναι υψίστης σημασίας. Υπήρχε εκεί μακεδονική πόλη και σύμφωνα με τα ευρήματα, όπως λέει,  εκεί ήταν η μυστική πρωτεύουσα των αρχαίων κατοίκων της Πελαγονίας.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί αιχμή δόρατος, ασημένια και χάλκινα κοσμήματα, ενώ πριν 6 χρόνια βρέθηκαν τρεις χάλκινες ασπίδες  που φυλάσσονται στην Οχρίδα καθώς και νομίσματα του Αλεξάνδρου, του Φιλίππου του Δημητρίου και του Κάσσανδρου, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: