20.9.12

Ο Ιησούς είχε σύζυγο;Πως ένα κομμάτι παπύρου κλονίζει τα θεμέλια του Χριστιανισμού

Σεπτέμβριος 20, 2012.

Μήπως η Αγία Γραφή πρέπει να ξαναγραφεί; Πάπυρος στο μέγεθος μια επαγγελματικής κάρτας κλονίζει τα θεμέλια του σύγχρονου χριστιανισμού, γιατί δείχνει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος!, γράφει το σερβικό δημοσίευμα και συνεχίζει:


« Η εικαζόμενη σύζυγος του υιού του Θεού δεν είναι άλλη παρά η Μαρία η Μαγδαληνή, αφού έπεισε την πόρνη ο Ιησούς  να πάρει το σωστό δρόμο.

Ένα κομμάτι παπύρου που χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα, παρουσιάστηκε από την Karen King, καθηγήτρια στο Χάρβαντ, στο δέκατο Διεθνές Συνέδριο Κοπτικών Σπουδών στη Ρώμη. Σε αυτό είναι οι λέξεις που ο Ιησούς είπε : «Η γυναίκα μου».

Η χριστιανική παράδοση έχει από καιρό κρίνει ότι ο Ιησούς δεν ήταν νυμφευμένος, αν και δεν υπάρχουν  αξιόπιστα ιστορικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς», δήλωσε η Κίνγκ και πρόσθεσε:
 Η Κάρεν Κίνγκ δείχνει το περιεχόμενο του παπύρου

«Ο πάπυρος δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν νυμφευμένος, αλλά ανοίγει μια σειρά από ερωτήματα για βαθύτερη συζήτηση για το θέμα αυτό».

Η ιδέα ότι ο Ιησούς ήταν νυμφευμένος  με τη Μαρία τη Μαγδαληνή και είχε παιδιά είναι το θέμα του μπεστ σέλερ του Νταν Μπράουν «Κώδικας Ντα Βίντσι» που προβλήθηκε πριν από λίγα χρόνια. Το βιβλίο και η ταινία  προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις από το Βατικανό και από πολλές χριστιανικές οργανώσεις.

Η καθηγήτρια είπε ότι ο πάπυρος φέρνει τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι πρώτοι Χριστιανοί πίστευαν στο γεγονός ότι ο Ιησούς ήταν νυμφευμένος.

Ο πάπυρος  ανήκει σε ιδιώτη συλλέκτη που ζήτησε  από την καθηγήτρια να τον μεταφράσει και τον μελετήσει. Η καθηγήτρια πιστεύει ότι ο πάπυρος προέρχεται από την Άνω Αίγυπτο.

Περαιτέρω εξετάσεις θα διεξαχθούν στο θραύσμα του παπύρου από ειδικούς.
Το θραύσμα περιέχει οκτώ επιμέρους γραμμές κειμένου. Σε ένα άλλο σημείο αναφέρει : «Αυτή δεν είναι ικανή να είναι μαθητής μου»

Πλαστός ο πάπυρος;


Ωστόσο, οι καθηγητές Κοπτολογίας μιλώντας στο συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Ρώμη, υποστήριξαν ότι ο πάπυρος μοιάζει να είναι πλαστός.

Όπως είπε ο Stephen Emmel, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Muenster: «Υπάρχει κάτι στην εμφάνιση αλλά και στη γραμματική του κειμένου που μου δείχνει ότι δεν είναι πειστικό».

Και ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Αμβούργου πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι είναι πλαστό. Δε μοιάζει αυθεντικό”.

Τις απόψεις αυτές ενστερνίστηκαν και άλλοι ερευνητές τονίζοντας ότι ο πάπυρος είναι «ύποπτος».


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.grΔεν υπάρχουν σχόλια: