28.9.12

Θρακικός Βωμός 2.400 ετών βρέθηκε στο Περπερικόν, πιθανόν του Διονύσου«Ο ναός του Διονύσου ήταν γνωστός στην περιοχή, όπως ήταν ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς»

Σεπτέμβριος 28, 2012.

Σόφια, Βουλγαρία.

Βωμός 2.400 ετών ανακαλύφθηκε από την αρχαιολογική αποστολή υπό τον καθηγητή Νικολάι Οβτσάροφ- Николай Овчаров κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο βραχώδες ύψωμα του κάστρου Περπερικόν.


Ο αρχαιολόγος διατύπωσε την άποψη ότι ήταν ο «χαμένος κρίκος» για την απόδειξη ότι στον Θρακικό Βράχο υπήρχε ο γνωστός σε όλον τον κόσμο αρχαίος Ναός του Διονύσου.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι υπήρχε ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά συγκροτήματα στην Ευρώπη με βάθος χρόνου τουλάχιστον 6.000 ετών.

Ο βωμός ανακαλύφθηκε στο βόρειο τμήμα της Ακρόπολης του Περπερικόν, σε βάθος περίπου πέντε μέτρων, όπως ανέφερε η βουλγαρική τηλεόραση.

Βρίσκεται δίπλα στον αρχαίο ναό, ο οποίος θα διερευνηθεί αρχαιολογικά το επόμενο καλοκαίρι.

Υπάρχει αργιλώδες κατασκεύασμα στο οποίο με κόκκινο οίνο γινόντουσαν τελετές από τον 10ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιούνταν ενεργά αφού επανειλημμένα είχε αποκατασταθεί από τους αρχαίους.

«Η σύνδεση με τις αναφορές του Ηροδότου κατά τον 5ο αιώνα, ότι ο ναός του Διονύσου στην περιοχή αυτή,  είναι όπως ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς, έγινε πραγματικότητα», είπε ο Οφτσάροφ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η θρακικός πήλινος βωμός, που βρέθηκε στο Περπερικόν, είναι της πρώιμης εποχής του σιδήρου και έχει διάμετρο πάνω από 2 μέτρα και αντιπροσωπεύει το αρχέτυπο των βωμών στην ύστερη ελληνιστική περίοδο, γράφει το βουλγαρικό ’Μπλιτς’.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: