8.8.12

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε Φαραωνικό σκάφοςΑύγουστος 8, 2012.

Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ηλιακό σκάφος ηλικίας περίπου 5.000 ετών σε μια αποστολή στο Άμπου Ραβάς, δυτικά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπως δήλωσε το αιγυπτιακό υπουργείο πολιτισμού.

Το πλοίο χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Ντεν της πρώτης  Δυναστείας, γύρω στο 3.000 π.Χ.


«Είναι σε καλή κατάσταση» διευκρίνισε ο  Ιμπραχίμ Αλί σε δήλωσή του.

Πρόσθεσε ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας, είχε πραγματοποιήσει ανασκαφές στην περιοχή, οι οποίες έφεραν στο φως τα λείψανα του σκάφους το οποίο αποτελείται από 11 φύλλα τοπικού ξύλου, είναι μήκους έξι μέτρων και πλάτους 1,5 μ.

Ο Ιμπραχίμ Αλί δήλωσε ότι τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Αιγυπτιακό Μουσείο για συντήρηση, πριν τη μεταφορά τους στον εκθεσιακό χώρο του Εθνικού Μουσείου Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον Χουσεΐν Αμντέλ Μπασίρ, γενικός επόπτης του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείο, το σκάφος χρησιμοποιούνταν για τάφους και ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με το νεκρό προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για τη μεταφορά του στον άλλο κόσμο.

Επισημαίνεται ότι το 1954 ένας Αιγύπτιος αρχαιολόγος ανακάλυψε ένα σε πυραμίδα της Γκίζας,  43 μέτρων ηλιακό σκάφος (που οδηγούσε στο θεό Ήλιο), που ανήκε στον Φαραώ Χέοπα και ήταν φτιαγμένο από κέδρο. Το ηλικίας 4.500 χρονών άθικτο σκάφος είχε βρεθεί δίπλα στην πυραμίδα.

--


Δεν υπάρχουν σχόλια: