19.8.12

Σκόπια-Οχρίδα: Ανακαλύφθηκε παλαιοχριστιανικός ναός του 4ου αιώναΑύγουστος 19, 2012.

Κατά τη διάρκεια έργων προστασίας και διατήρησης του αρχαιολογικού έργου «Μαντσέφτσι» στο παλαιό κέντρο της πόλης Οχρίδας (Αχρίδας) της FYROM, ανακαλύφθηκε παλαιοχριστιανικός  ναός, βασιλικού ρυθμού, που με τις πρώτες εκτιμήσεις ανάγεται στην προ-σλαβική περίοδο του 4ου ή 5ου αιώνα.


Ο ναός είναι μεγάλος και αποτελεί τον ένατο παλαιοχριστιανικό ναό που βρέθηκε στην παλιά πόλη. Τα ψηφιδωτά του ναού βρέθηκαν αναλλοίωτα από το χρόνο και δείχνουν την τεχνοτροπία της εποχής.

Η βασιλική αυτή εκκλησία ανήκει στο σύνολο της πάλαι ποτε ελληνικής παραλίμνιας πόλης Λυχνιδός, που σύμφωνα με την ιστορία ιδρύθηκε από τον Κάδμο,η οποία αποτελεί σήμερα τον πυρήνα της σκοπιανής πόλης.

Σύμφωνα με τον Σλάβο αρχαιολόγο Πάσκο Κούζμαν ο ναός είναι της εποχής του Ιουστινιανού, όπου κατά τα αυτοκρατορικά του χρόνια ιδρύθηκαν αρκετοί ναοί βασιλικού τύπου στην περιοχή της αρχαίας Λυχνιδός.

Τα πρώτα πολύτιμα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο «Μαντσέφτσι» βρέθηκαν το 2008 κατά την εκσκαφή θεμελίων για την ανέγερση οικίας, όταν ανακαλύφθηκαν τμήματα της πρώιμης  χριστιανικής βασιλικής, η οποία θεωρείται συνέχεια της αρχαίας Επισκοπής.

Τα πρόσφατα ευρήματα ρίχνουν νέο φώς σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, που σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες εξακολουθούν να κρύβονται μυστικά.--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.mikres-ekdoseis.grΔεν υπάρχουν σχόλια: