17.7.12

Ισραηλινή εφεύρεση: Εικονογράφηση προσωπικών ιδιαιτεροτήτων από δείγμα DNA
Ιούλιος 17, 2012.


Ερευνητές της αστυνομίας, για την αναζήτηση δραστών εγκληματικών πράξεων, κατάφεραν  να καθορίσουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός εγκληματία και να αποδώσουν, ακόμη, και το πρόσωπό του σε σχέδιο, μέσω της γονιδιακής του ανάλυσης.


Η πρωτοποριακή έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Tel-Hai Academic College του Τελ Αβιβ και ενδέχεται να φέρει επανάσταση στον τομέα της έρευνας βάσει των ατομικών γονιδιακών χαρακτηριστικών, αφού θα γίνει δυνατός ο καθορισμός του σχήματος του προσώπου και της δομής του σώματος ενός υπό έρευνα δείγματος  γονιδιακού στοιχείου.

«Τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα μαλλιά, το σάλιο ή μια σταγόνα αίματος, ακόμη και θραύσμα από βουρτσισμένο ύφασμα πάνω στο δέρμα του υπόπτου, είναι τα μόνα στοιχεία που μπορεί κανείς να συγκεντρώσει  για να αποκαλυφθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός ατόμου», λέει ο καθηγητής  Ντάνιελ Μπέρκοβιτς. 

Ο  Γιόραμ Πλοκ διευθύνων σύμβουλος των εργαστηριακών μελετών, ο οποίος λαμβάνει μέρος στην έρευνα θα τονίσει:

« Σήμερα οι αστυνομικές αρχές  λαμβάνουν αρκετά δείγμα από μια αποτρόπαια πράξη, αλλά αυτά  δεν μπορούν να καθορίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  του προσώπου του δράστη».

«Η μικροσυσκευή έχει τη δυνατότητα να δώσει πολλές απαντήσεις. Καθορίζει το φύλο του δράστη, εκτιμά το ύψος του, την ηλικία του, το χρώμα και το σχήμα των μαλλιών του, το χρώμα των ματιών του, ακόμη και την εθνοτική καταγωγή του ή αν είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας.  Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει  αν υπάρχει τάση για φαλάκρας στους άνδρες ή το μέγεθος του στήθους στις γυναίκες», γράφει η ισραηλινή Μάαριβ.


--


Δεν υπάρχουν σχόλια: