12.7.12

Στην Απολλωνία του Ισραήλ βρέθηκαν χρυσά νομίσματα αξίας μισού εκατ. δολαρίωνΙούλιος 12, 2012.

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περισσότερα από εκατό χρυσά νομίσματα της εποχής των Σταυροφοριών, τα οποία η σημερινή τους αξία εκτιμάται  περίπου μισό εκατομμύρια δολάρια.


Η ανακάλυψη πιστώνεται στην αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ισραήλ και κυβερνητικών οργανώσεων  που φροντίζουν  τη φύση και τα εθνικά πάρκα.
Το πουγκί με τα χρυσά νομίσματα βρέθηκε στο Εθνικό Πάρκο της Απολλωνίας- ένας παλιός ρωμαϊκός οικισμός που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών.

«Βρέθηκαν εκατό οκτώ δηνάρια και δηνάρια του ενός τετάρτου που είναι  ποσά από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί σε μεσαιωνικούς χώρους στο Ισραήλ», δήλωσε ο καθηγητής Όρεν Ταλ, επικεφαλής του Τμήματος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου’
Τα χρυσά νομίσματα ήταν θαμμένα από τους Ιππότες της Μάλτας, στρατιωτική δύναμη, γνωστοί από από το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο θησαυρός θάφτηκε λίγο πριν πέσει η Ιερουσαλήμ στα χέρια του μουσουλμανικού στρατού.

Τα νομίσματα ήταν σε κυκλοφορία κατά τη διάρκεια του 12ου και 13ου αιώνα. Έχουν ονόματα και επιγραφές από τους θρύλους των τοπικών αρχόντων, τις ευλογίες τους, έχουν ημερομηνία και τον τόπο παραγωγής τους που είναι η Αλεξάνδρεια και η Τρίπολη.

Όταν ολοκληρωθεί η αποκρυπτογράφηση των κειμένων επί των κερμάτων θα μεταφερθούν σε κάποιο από τα μουσεία της Ιερουσαλήμ ή του Τέλ Αβίβ, όπως σημειώνει το ‘Ντισκάβερι’.


--


Δεν υπάρχουν σχόλια: