1.6.12

Στην Τουρκία η αθεΐα καταδικάζεται με φυλάκισηΙούνιος 1, 2012

Ο παγκοσμίου φήμης Τούρκος πιανίστας και συνθέτης Φαζίλ Σάι θα δικαστεί στις 17 Οκτωβρίου για προσβολή των θρησκευτικών αξιών εξαιτίας κάποιων σχολίων που έκανε στο Twitter, τα οποία θεωρήθηκαν προσβλητικά για το Ισλάμ, δήλωσε η δικηγόρος του.


 «Ο πελάτης μου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ενάμισι χρόνο φυλάκιση. Η δίκη θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης», σημείωσε στο AFP η Μελτέμ Ακιόλ. 

Ο 42χρονος παγκοσμίου φήμης βιρτουόζος του πιάνου κατηγορείται βάσει του άρθρου 216 του ποινικού κώδικα που αφορά την προσβολή των θρησκευτικών αξιών, πρόσθεσε και επισήμανε ότι ο Σάι θα είναι παρών στη δίκη.

Ο Σάι είχε προκαλέσει πρόσφατα την οργή συντηρητικών στην Τουρκία εξαιτίας των σχολίων του στο twitter. Ο πιανίστας δήλωσε ότι είναι άθεος και έκανε περιπαικτικά σχόλια για το κάλεσμα του μουεζίνη χρησιμοποιώντας στίχους του μεγάλου Πέρση ποιητή του 11ου αιώνα Ομάρ Καγιάμ.

Κάποιοι πολίτες κατέφυγαν στη δικαιοσύνη ισχυριζόμενοι ότι τους προσέβαλαν τα σχόλιά του Σάι σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πιανίστας είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι δεν του μένει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει την Τουρκία, η οποία έχει παραδοθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στο ριζοσπαστικό Ισλάμ το οποίο δεν είναι ανεκτικό προς οποιοδήποτε άλλο τρόπο ζωής.

Ο ίδιος είχε πει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στην Ιαπωνία.
--


Δεν υπάρχουν σχόλια: