19.6.12

Επιστήμονες: Η Ημέρα της Κρίσεως έρχεται για τη ΓηΙούνιος 19, 2012.

Η Γη απειλείται με μια απότομη αλλαγή του παγκόσμιου οικοσυστήματος που μπορεί να προκαλέσει μια ‘μετατόπιση της υφιστάμενης κατάστασης’ το λιγότερο σε μερικές δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό Συνέδριο του περιοδικού Nature.


Η έρευνα που έγινε από μια ομάδα 22 διεθνών επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων βιολόγων, γεωλόγων, παλαιοντολόγων, οικολόγων και θεωρητικών, υποστήριξε ότι το παγκόσμιο σύστημα θα μπορούσε να φθάσει σύντομα σε ένα οριακό σημείο, καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός και τα ποσοστά κατανάλωσης συνεχίζουν να αυξάνονται.

Μία παγκόσμια ‘μετατόπιση της υφιστάμενης κατάστασης’ εμφανίζεται  όταν  από το 50 έως το 90 τοις εκατό υπάρχει διαταραχή στα οικοσυστήματα, αναφέρει η μελέτη.
Το ανθρώπινο είδος κυριαρχεί σήμερα στη Γη, οι δραστηριότητές του απειλούν τη δυνατότητα υποστήριξης στη ζωή των άλλων ειδών του πλανήτη, αναφέρει το Nature.

Οι συνέπειες μια τέτοιας αλλαγής στο οικοσύστημα είναι άγνωστες, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αλλαγές στη γεωργία παγκοσμίως, στα δάση, τους υδάτινους πόρους και την αλιεία. Όλα αυτά  τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να  προκαλέσουν μια «εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή, οικονομική αστάθεια και απώλεια της ανθρώπινης  ζωής».
Οι επιστήμονες αποφεύγουν εσκεμμένα τη λέξη «Ημέρα της Κρίσεως» με τις διαπιστώσεις που έχουν, αλλά την αποκαλούν ως «Σημείο Αιχμής».

«Πράγματι θα αρχίσει ένας νέος κόσμος, βιολογικά, από εκείνο το σημείο», αναφέρει ο Antony Bamosky στο Nature, ο οποίος είναι καθηγητής της ολιστικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

Ο Bamosky ισχυρίζεται ότι το ο μισός πλανήτης θα αλλοιωθεί από τον άνθρωπο μέχρι το 2025, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ανησυχητικά κοντά» σε ένα δυναμικό παγκόσμιο κομβικό σημείο.
--

Ria Novosti.


Δεν υπάρχουν σχόλια: