11.5.12

Οικόσιτα άλογα υπήρχαν πριν από έξι χιλιάδες χρόνιαΑναλύσεις γενετικού υλικού έδειξαν ότι  τα εξημερωμένα άλογα υπήρχαν πριν από έξι χιλιάδες χρόνια στις περιοχές τις λεγόμενης Ευρασίας,  Καζακστάν, Ουκρανία, Λιθουανία, Ρωσία, Κίνα, Μογγολία, Κιργιστάν και Γεωργία.


Γενετικό υλικό που  λήφθηκε από σκελετούς 328 αλόγων από οκτώ χώρες έδειξε ότι τα άλογα ήταν οικόσιτα   τουλάχιστον από το 4.000 προ Χριστού.

Σύμφωνα με την  Vera Warmuth καθηγήτρια του τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Cambridge η εξημέρωση των αλόγων άρχισε σταδιακά  σε κοπάδια της Ευρασίας και σύν τω χρόνω  έγινε η εξάπλωση τους προς τις δυτικές χώρες.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η κοιτίδα του αλόγου ήταν η Μογγολία, νεώτερες όμως βασισμένες στις πρόσφατες αναλύσεις ανέτρεψαν την παλιά θεωρία, αφού την ίδια χρονική περίοδο το άλογο ως εξημερωμένο υπήρχε σε πολλά μέρη της Ασίας.

Σύμφωνα εξάλλου με παραδόσεις στο Καζακστάν και στην Κιργιζία τα άλογα εκτρέφονταν και για παραγωγή κρέατος και γάλακτος από τους απώτατους χρόνους.
--


Δεν υπάρχουν σχόλια: