1.4.12

Τεράστιος ηλιακός ανεμοστρόβιλοςΜια μοναδική φωτογραφία δημοσίευσαν βρετανοί αστρονόμοι. Έναν ηλιακό ανεμοστρόβιλο μεγέθους πέντε φορές μεγαλύτερο από τον όγκο της Γης, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα ‘Metro’.


Το σπάνιο αυτό φαινόμενο εντοπίστηκε από τηλεσκόπιο που ήταν τοποθετημένος σε δορυφόρο της NASA.
Οι επιστήμονες πιστεύουν  ότι η ηλιακή ακτινοβολία αποτελείται  από αέρια ηλιακά ρεύματα που υπερβαίνουν  τα 2 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ηλιακές δίνες είναι συχνές ως συνέπεια των ηλιακών εκλάμψεων.
Οι ανεμοστρόβιλοι σχηματίζονται από τη σταθερή δομή της ηλιακής επιφάνειας, στην οποία αέριες μάζες  τρέχουν με 300.000 χλμ/ώρα και σε ύψος 200.000 χιλιομέτρων.
Αυτός ο μοναδικός θεαματικός ανεμοστρόβιλος θα διαδραματίσει, ίσως, έναν ρόλο πρόκληση παγκόσμιων καταιγίδων, όπως υποστηρίζει  ο Δρ. Λι Σον, προσθέτοντας ότι  για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν  έναν τέτοιο ηλιακό ανεμοστρόβιλο.
Τους τελευταίους μήνες, οι αστρονόμοι έχουν καταγράψει αρκετές ηλιακές εκλάμψεις, σε μια περίοδο που ο ήλιος παρουσιάζει υψηλή δραστηριότητα η οποία θα κορυφωθεί το επόμενο έτος.
Τα κύματα αποτελούνται από φορτισμένα σωματίδια που προκαλούν μαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες θα φθάσουν στη Γη.
Οι καταιγίδες αυτές μπορούν να προκαλέσουν  σε ευαίσθητα άτομα πονοκεφάλους και να αυξήσουν  τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.
Σε σπάνιες περιπτώσεις οι μαγνητικές καταιγίδες μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους της Γης και να προκαλέσουν επιπτώσεις στα ραδιοφωνικά και ηλεκτρικά δίκτυα.

--


Δεν υπάρχουν σχόλια: