24.2.12

Το τέλος των Μάγια προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή!

Η κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια προκλήθηκε από, μια σχετικά μέτρια,  αλλά παρατεταμένη ξηρασία, όπως παρουσιάζεται σε μια νέα μελέτη.


Σύμφωνα με τη μελέτη του επικεφαλής του  «Yucatan Center for Scientific Research»  του Μεξικού, Martín Medina-Elizalde  και του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Southampton του Ηνωμένου Βασιλείου, Eelco Rohling,  κατά την περίοδο της άνθισης του πολιτισμού των Μάγια οι  βροχοπτώσεις που εμφανίζονταν στην περιοχή, μειώθηκαν  σταδιακά έως και 40 τοις εκατό. 

Κατά μεγάλα διαστήματα επικρατούσαν ξηρασίες,  οι οποίες ήταν αρκετά ισχυρές,  ώστε  να υπάρχει άμεση εξάτμιση των υδάτων και μείωση της βροχής με συνέπεια την έλλειψη του διαθέσιμου πόσιμου νερού, στις τοποθεσίες που άκμασαν οι Μάγια.

Στοιχεία από το παρελθόν έχουν βρεθεί, σύμφωνα με τη μελέτη, σε σταλαγμίτες και ρηχές λίμνες, στις οποίες υπήρχαν ακόμη ενδείξεις της μεγάλης ξηρασίας του παρελθόντος.

«Για περισσότερα από εκατό χρόνια οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την κατάρρευση  του κλασικού πολιτισμού των Μάγια με την κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα με την ξηρασία. Ωστόσο, δεν υπήρχε ακριβής εκτίμηση της σοβαρότητας της ξηρασίας και σύμφωνα με άλλες μελέτες αυτή η θεώρηση θεωρούνταν ακραία. Τα νέα όμως δεδομένα μας επιτρέπουν να έχουμε μια λεπτομερέστερη εικόνα. Για να φθάσουμε στο συμπέρασμα αυτό έχουμε αναπτύξει ένα συνεκτικό μοντέλο που εξηγεί τις αλλαγές στην περιφερειακή ισορροπία μεταξύ της εξάτμισης και των βροχοπτώσεων», είπε ο  Martín Medina.

Επίσης, ο καθηγητής Rohling διευκρίνισε ότι μια τέτοια μέτρια μείωση των βροχοπτώσεων είναι δυνατόν να επιφέρει κατάρρευση ισχυρών πολιτισμών.

Οι ειδικοί  υποστηρίζουν ότι οι ξηρασίες παρόμοιες με εκείνες που επέφεραν κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια θα μπορούσαν να προκληθούν σε οποιαδήποτε σημείο της γης, ίσως μελλοντικά, με την πολύ -συζητούμενη υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Υπάρχουν κάποιες διαφορές από εκείνη την εποχή, ωστόσο η προειδοποίηση είναι σαφής. Η μείωση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, μπορεί να αποδειχθεί ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Ευτυχώς, είμαστε στη θέση να το γνωρίζουμε και πρέπει να ενεργήσουμε αναλόγως», είπε ο Martín Medina.

'Postoje neke razlike, međutim, upozorenje je jasno.

Δεν υπάρχουν σχόλια: