18.2.12

270 γλώσσες έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 60 χρόνια!Φεβρουάριος 18, 2012.

Η γερμανική επιτροπή για την UNESCO στη Βόννη, εξέδωσε δελτίο Τύπου την περασμένη Τετάρτη στο οποίο επισημαίνεται ότι από τις περίπου έξι χιλιάδες γλώσσες που μιλιούνται στο πλανήτη, οι μισές απειλούνται με εξαφάνιση.


Από προ-δημοσιεύματα της διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί  από την UNESCO στις 21 Φεβρουαρίου, με κεντρικό θέμα  την Διεθνή Ημέρα των ιθαγενών γλωσσών, έγινε γνωστό ότι από το 1950 έως σήμερα έχουν εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη των γλωσσών, 270 γλώσσες. Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες εξαφανίζεται και μία γλώσσα!

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες η εξαφάνιση των  ιθαγενών γλωσσών οφείλεται σε διάφορες αιτίες.

Κυριαρχούν, ωστόσο, για το χαμό αυτόν οι πόλεμοι, οι απελάσεις, η μετανάστευση ή απαγόρευση σε μεικτές κοινωνίες κάποιων τοπικών γλωσσών.

Μια, επίσης, αιτία είναι σε πολλές αποικίες η καθιέρωση της μιας γλώσσας, κυρίως της αγγλικής, και ο παραμερισμός της τοπικής γλώσσας.

Στόχος του συνεδρίου  της UNESCO είναι να προβεί σε μια θετική προσέγγιση στις υπό εξαφάνιση γλώσσες  και να ενισχύσει με κάθε τρόπο την διατήρηση της μητρικής γλώσσας σε εκατοντάδες σημεία του πλανήτη.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: