18.1.12

Κομμάτια μετεωρόλιθων από τον Άρη έπεσαν στην ΑφρικήΙανουάριος 18, 2012.

Οι επιστήμονες και οι συλλέκτες των μετεωρόλιθων έμειναν εκστατικοί μετά την  χημική ανάλυση με την οποία επιβεβαιώθηκε ότι μετεωρίτες που έπεσαν στη βόρεια Αφρική, στο Μαρόκο συγκεκριμένα,  τον περασμένο Ιούλιο,  ήταν από τον πλανήτη  Άρη.


Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι εκατομμύρια χρόνια πριν,  κάτι μεγάλο συγκρούστηκε με τον Άρη και εκτόξευσε βράχια στο ηλιακό σύστημα. Μετά από ένα μακρύ ταξίδι στο χώρο, ένα από εκείνα τα βράχια έπεσε τελικά το περασμένο καλοκαίρι στη γη.

Όπως επισημαίνεται, είναι η πέμπτη φορά που οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν με χημική ανάλυση, βράχια του Άρη  που πέφτουν στη Γη.

Ο μικρός βράχος,  πριν από έξι μήνες,  σαν μια πύρινη σφαίρα μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης και έπεσε στο έδαφος της βόρειας Αφρικής. Οι έρευνες που έγιναν τότε δεν είχαν αποτέλεσμα, ώσπου, τελικά,  ανακαλύφθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου σε περιοχή του Μαρόκου.

Ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων,  στην οποία συμπεριλαμβάνονται επιστήμονες της ΝΑΣΑ, επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων  την Τρίτη. Ο βράχος ήταν από τον Άρη. Σημειώνεται ότι  ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια που έχουν πέσει στη Γη είναι βάρους περίπου δύο κιλών.
--


Δεν υπάρχουν σχόλια: