15.1.12

«Η πορνεία στη Βουλγαρία και η διοχέτευση εγκύων στην Ελλάδα»Ιανουάριος 15, 2012.

Το φαινόμενο Σλίβεν

Σόφια.

«Νέο είδος εμπορίας και εμπόρων λευκής σάρκας εμφανίστηκε τα τελευταία 1-2 χρόνια. Οι προαγωγοί είναι πιο «ανθρώπινοι» και αφήνουν με σημαντικά λιγότερο χρόνο τον ‘κύκλο εργασιών’ των κοριτσιών καθώς  αφήνουν τη βαναυσότητα και τη βία, σταδιακά, στο παρελθόν».

Τα παραπάνω δήλωσε  προς τους δημοσιογράφους ο Πλάμεν Πεφ επικεφαλής του τμήματος “Εμπορίας Ανθρώπων”- του ‘Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος’.

Στη χώρα μας  τα τελευταία χρόνια- γράφει η βουλγαρική εφημερίδα-  έχει παρουσιαστεί μια τάση που ανησυχεί τους ειδικούς. Ονομάζεται «φαινόμενο Σλίβεν». 


Και όχι τυχαία, στην πόλη αυτή (Σλίβεν) το να είσαι πόρνη αποτελεί πηγή υπερηφάνειας.

Αυτά τα κορίτσια διατρέφουν, συνήθως, όλη την οικογένεια.
Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο έργο για την αστυνομία, επειδή σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βουλγαρίας, η πορνεία δεν έχει νομιμοποιηθεί αλλά και  δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Επιπλέον, με την κρίση που παρουσιάζεται στο λαθρεμπόριο σάρκας, άρχισε να γίνεται επιχειρηματικός συνδυασμός και να αντιθιστά άλλα ποινικά αδικήματα και ιδίως αυτό της εμπορίας ναρκωτικών και πλαστογραφίας εγγράφων.

Σύμφωνα με τον Πλάμεν Πεφ, το εισόδημα από την πορνεία πολλές φορές είναι ισότιμο με τα κέρδη που φέρνει το εμπόριο ναρκωτικών. Ένα αθωωτικό στοιχείο της πορνείας είναι ότι οι πόρνες δεν μεταφέρουν  ναρκωτικά και όπλα, κάτι το οποίο, σίγουρα, θα τις ενοχοποιούσε.

«Η Βουλγαρία είναι χώρα προέλευσης πορνών.  Περιοχές από τις οποίες κατάγονται οι πόρνες είναι  από το Σλίβεν, Βάρνα, Ντόμπριτς, Παζαρλίκ, Ράζγκραντ και Βέλικο Τάρνοβο. Οι κυριότεροι προορισμοί των κοριτσιών είναι  η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία. Το μέσο προφίλ των γυναικών είναι ηλικίας από 18 έως 35 ετών, είναι συνήθως άνεργες, λιγότερο μορφωμένες και από δυσλειτουργικές οικογένειες», γράφει η βουλγαρική εφημερίδα.

Οι έγκυες πάνε στην Ελλάδα

Ένα άλλο φαινόμενο το οποίο παρουσιάζεται στη Βουλγαρία και το οποίο παρουσιάζει έκρηξη κατά τα έτη 2010-11 είναι η πώληση βρεφών.
Το φαινόμενο είναι μοναδικό στην  Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται προς μία κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι ο νόμος της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όταν ένα μωρό γεννιέται, καταγράφεται μόνο το φύλο του και κανένα όνομα από τη μητέρα ή τον πατέρα. Αν ένας άνθρωπος παρουσιαστεί ως πατέρας στο νοσοκομείο, το μωρό θα καταγραφεί ως Έλληνας πολίτης.

Η πώληση του μωρού συνήθως είναι μεταξύ 30 και 35.000 ευρώ από κάθε νεογέννητο. Η μητέρα από αυτά λαμβάνει το ποσό των 3.000 ευρώ.

Τα κορίτσια πωλούνται λιγότερο, η τιμή τους είναι μεταξύ  των 15 με 20 χιλιάδες ευρώ.
Οι γυναίκες πηγαίνουν κατά τον 5ο  ή 6ο μήνα της εγκυμοσύνης τους στην Ελλάδα, όπου διαμένουν. Αυτές οι περιπτώσεις γίνονται γνωστές μόνον όταν  οι μητέρες έρχονται  στις αρχές και παραπονούνται ότι τα χρήματα που έλαβαν είναι λιγότερα από αυτά που συμφώνησαν.

--


Δεν υπάρχουν σχόλια: