13.1.12

Τουρκικό δικαστήριο κατά της Σάρας ΦέργκιουσονΙανουάριος 13, 2012.

Άγκυρα.

Τουρκικό δικαστήριο έχει καταθέσει αγωγή κατά της Σάρα Φέργκιουσον, δούκισσας του Γιορκ της Βρετανίας, για μη εξουσιοδοτημένα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ σε ένα τουρκικό ορφανοτροφείο, παράπτωμα που τιμωρείται έως και 22 χρόνια φυλακής.

Η Sarah Ferguson γύρισε ένα ντοκιμαντέρ το 2008 με πρόθεση να αποκαλύψει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κρατικά ορφανοτροφεία της Τουρκίας.


Η Δούκισσα της York ταξίδευσε ανώνυμα στην Τουρκία και μέσα σε  λίγες εβδομάδες επισκέφθηκε πολλά ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες και εγκαταλελειμμένα παιδιά.
Η δημοσίευση των φωτογραφιών που ήταν αλυσοδεμένα στα κρεβάτια προκάλεσαν διπλωματική ένταση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Τουρκίας.

Οι τουρκικές αρχές δεν θεώρησαν αξιόπιστες  εικόνες του ντοκιμαντέρ της δούκισσας του Γιορκ και την κατηγόρησαν ότι προσπάθησε με τον τρόπο αυτόν να σταματήσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία είχε ζητήσει το 2009 την έκδοση της Δούκισσας, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε το αίτημα.

«Το ταξίδι της δεν είχε  πολιτικά κίνητρα. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιοδοσία εδώ, και δεν μπορεί να εκδοθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σάρα Φέργκουσον.
--Δεν υπάρχουν σχόλια: