1.1.12

Στοκχόλμη: Εντοπίστηκαν πέντε ναυάγια του 1500Ιανουάριος 1, 2012.

Πέντε ναυάγια που χρονολογούνται από το 1500 έως το 1700 βρέθηκαν στην διάρκεια καθαρισμού αποβάθρας,  στο κέντρο της Στοκχόλμης, όπως ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, το σουηδικό Ναυτικό Μουσείο.

Η τοποθεσία των ναυαγίων είναι αντίκρυ ακριβώς από  το μοντέρνο ξενοδοχείο «Grand Hotel», όπου  είναι μία από τις πλέον δημοφιλέστερες περιοχές τις οποίες επισκέπτονται οι τουρίστες της σουηδικής πρωτεύουσας.«Τα ευρήματα ρίχνουν φώς στη ναυπηγική τέχνη του 16ου αιώνα, μάλιστα, ένα από τα πλοία ανήκε στο  βασιλικό πολεμικό ναυτικό,  για το οποίο υπάρχουν και έγγραφες μαρτυρίες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μουσείου.

Τα πλοία είναι σε καλή κατάσταση  και κατά μέσο όρο έχουν μήκος 20 μέτρα. Οι αρχαιολόγοι έδειξαν ικανοποιημένοι από τα ευρήματα που εντόπισαν στα εσωτερικά μέρη των πλοίων.

«Στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται  εργαλεία και είδη οικιακής χρήσης, τα οποία αποκαλύπτουν πως οι άνθρωποι του 1500 με αρχές του 1600 ζούσαν στην Στοκχόλμη», είπε ο Ανδρέας Όλσον, υπεύθυνος της αρχαιολογίας στο Μουσείο, μιλώντας προς το πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ.

Στις αρχές του 2011, η Σουηδία γιόρτασε την 50η επέτειο της ανέλκυσης του ‘Βάσα’, ενός πολεμικού πλοίου του 17ου αιώνα που ανήκε στο βασιλικό στόλο και ήταν το στολίδι του σουηδικού ναυτικού και το οποίο βυθίστηκε σε λιμάνι της Στοκχόλμης, λίγα λεπτά από το παρθενικό του ταξίδι, το 1628.

Το πλοίο αυτό  στεγάζεται στη σουηδική πρωτεύουσα σε μουσείο που χτίστηκε ειδικά για αυτό και αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της Σουηδίας.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια: