7.12.11

Θα ανοίξει ο τάφος του ποιητή Πάμπλο ΝερούδαΟ ποιητής Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος πέθανε πριν από 38 χρόνια, βρίσκεται στην επικαιρότητα σήμερα στη Χιλή, αφού  σύμφωνα με καταγγελίες αμφισβητούνται τα αίτια του θανάτου του.

Η  συζήτηση άνοιξε στη Χιλή  τελευταία και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιδιώκουν να ανοιχτεί ο τάφος του ποιητή.


Αμέσως μετά το πραξικόπημα στη Χιλή το 1973, ο παγκοσμίου φήμης ποιητής Pablo Neruda, πέθανε όταν ήταν κρατούμενος του δικτατορικού καθεστώτος του Πινοσέτ.  Ο Νερούδα όπως είναι γνωστό ήταν στενός φίλος του ανατραπέντος Χιλιανού προέδρου, Σαλβαντόρ Αγιέντε.

Αντιμέτωπος με την Ιστορία, ένας δικαστής,  λαμβάνοντας υπόψη τις κατηγορίες ότι δολοφονήθηκε με δηλητήριο από το δικτατορικό καθεστώς ανέλαβε να ερευνήσει τα αίτια του θανάτου του.

Ο Νερούδα κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Νομπέλ  το 1971. Γνωστό έργο του είναι το ‘Cando General’ που εκδόθηκε σε δεκάδες γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα εκδόθηκε ως "Γενικό Άσμα" σε απόδοση της Δανάης Στρατηγοπούλου τη δεκαετία του '80.

Ο δικαστής Μάριο Καρόζα με αφορμή τις καταγγελίες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής αποφάσισε να ερευνήσει την υπόθεση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: