15.11.11

Σχέδιο - παγίδα για τους αστεροειδείςΣτη Διάσκεψη  με θεματικό περιεχόμενο «Εβδομάδα Διαστήματος», που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, Ρώσοι ειδικοί του Κρατικού Πυραυλικού Κέντρου με την επωνυμία του Μακέεφ πρότειναν να καταστρέφονται οι τεράστιοι ογκόλιθοι με τη βοήθεια εκρήξεων.

Οι κεφαλές μάχης της επιθετικής λειτουργικής μονάδας «Καπκάν» (Παγίδα) θα μεταφέρονται στο διάστημα με τη βοήθεια πυραύλων-φορέων «Σογιούζ-2» και «Ρους-Μ».


Σήμερα οι κάτοικοι της Γης ανησυχούν ολοένα και  περισσότερο από τέτοια φοβερά φαινόμενα, όπως τα τσουνάμι, οι σεισμοί και οι πλημμύρες. Όμως, πραγματικά,  οι τεράστιοι ογκόλιθοι, που πετούν σε μικρή απόσταση από τον πλανήτη μας, αποτελούν υπαρκτό κίνδυνο.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι μπορεί να συμβεί, αν το μέγεθος του επικίνδυνου σώματος θα είναι 30 μέτρα, και  ίσως, παραπάνω,  και πέσει σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής του Κρατικού Πυραυλικού Κέντρου Βλαντίμιρ Ντεγκτιάρ:

"Κίνδυνο για τη Γη αποτελούν οι αστεροειδείς και οι κομήτες, η τροχιά των οποίων διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Η πιθανότητα σύγκρουσής τους με τον πλανήτη μας είναι σχετικά μεγάλη, γιατί αυτά τα σώματα είναι πολυάριθμα. Αυτή η σύγκρουση μπορεί να αποκλειστεί μέσω της αλλαγής της τροχιάς ενός αστεροειδούς ή του τεμαχισμού του σε μικρά κομμάτια.

Ως πυραύλου-φορέα για τις προτεινόμενες διαστημικές συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθεί «Σογιούζ-2», καθώς και ο ευρισκόμενος στο στάδιο της εκπόνησης «Ρους-Μ».
Η χρησιμοποίηση πυραύλου «Σογιούζ-2» παρέχει τη δυνατότητα προστασίας της Γης από επικίνδυνα σώματα διαμέτρου μέχρι και 300 μέτρων και περίπου 600-700 μέτρων σε περίπτωση χρησιμοποίησης πυραύλου «Ρους-Μ». 
Όλες οι εργασίες για την προστασία από τους αστεροειδείς και τους κομήτες καθοδηγούνται από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Στο σχέδιο συμμετέχουν επίσης η Ρωσκόσμος, η Ρωσάτομ και το Υπουργείο Άμυνας. Το Κρατικό Πυραυλικό Κέντρο με την επωνυμία του Μακέεφ είναι υπεύθυνο για το πυραυλο-διαστημικό μέρος του προγράμματος, λέει ο Βλαντίμιρ Ντεγκτιάρ:

"Συμμετέχουμε επίσης στο διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεξαγωγή εκτεταμένων ερευνών στα πλαίσια του διεθνούς συνεταιρισμού για την αποτροπή της σύγκρουσης της Γης με επικίνδυνα διαστημικά σώματα. Η παγκόσμια κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί".

Οι δαπάνες για την υλοποίηση του προγράμματος μπορεί να ανέρθουν στα 20 δισεκ. ρούβλια (περίπου 700 εκατ. δολάρια) στη διάρκεια δέκα χρόνων. Δεν είναι και πολύ μεγάλο ποσό, αν ληφθεί υπόψη το μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα που θα μπορούσε να επιλυθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: