4.11.11

Αίγυπτος: Για «Τέστ Παρθενίας» διαμαρτύρονται γυναίκες που συμμετείχαν στην πλατεία ΤαχρίρΣχετικό τουρκικό δημοσίευμα από την Gündem

Αιγύπτιες ακτιβίστριες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, online, (στο διαδίκτυο),  από την Τετάρτη, με σκοπό να πιέσουν την στρατιωτική ηγεσία να διερευνήσει για στρατιώτες που καταχράστηκαν  των δικαιωμάτων τους στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, κατά τις οποίες συνελήφθησαν γυναίκες και υποχρεώθηκαν να υποστούν ‘τέστ παρθενίας’.


Η μεταβατική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, τον περασμένο Φεβρουάριο, δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις από κινήματα της νεολαίας για τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων  και για μισαλλοδοξία των διαφωνούντων.

Η κακοποίηση των γυναικών, η οποία επιβεβαιώθηκε από ανώτερο υπάλληλο του στρατού, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη οργή και θύελλα διαμαρτυριών στο διαδίκτυο.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, αρνήθηκε προηγούμενα ισχυρισμούς της Διεθνούς Αμνηστίας ότι 18  γυναίκες που συνελήφθησαν τον Μάρτιο υποβλήθηκαν σε ελέγχους παρθενίας και απειλούνται με φόρους πορνείας.

Όμως, ένας Αιγύπτιος στρατηγός, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι τα τέστ αυτά παρθενίας, πράγματι,  έγιναν και υπερασπίστηκε την πρακτική αυτή.
«Τα κορίτσια τα οποία συνελήφθησαν δεν ήταν όπως η κόρη μου ή η κόρη σας», είπε ο στρατηγός που ζήτησε την ανωνυμία του, «Αυτά είχαν στρατοπεδεύσει σε σκηνές με άνδρες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, όπου είχαμε βρει ναρκωτικά και βόμβες μολότοφ».

Υπεραμύνθηκε της πρακτικής αυτής , λέγοντας ότι τα τέστ παρθενίας έγιναν για να μην μπορούν μετά, τα κορίτσια αυτά, να ισχυριστούν ότι είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

«Δεν θέλαμε να πουν μετά, ότι δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις ή ότι είχαν βιαστεί, γι’ αυτό επιδιώξαμε να αποδείξουμε ότι δεν ήταν παρθένες. Και , πραγματικά, κανένα από αυτά τα κορίτσια δεν ήτανε παρθένα»

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τα σχόλια του στρατηγού και απηύθυνε έκκληση για πλήρη έρευνα αυτής της υπόθεσης.
--


Δεν υπάρχουν σχόλια: