13.11.11

Ποιες είναι οι πιθανές πηγές του Ιωδίου 131 πάνω από την Ευρώπη

Το ιώδιο 131 μπορεί να μολύνει το γάλα και τα λαχανικά

Νοέμβριος 13, 2011.

Τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία και τα πυρηνικά υποβρύχια είναι οι πιθανές πηγές της προέλευσης της ακτινοβολίας που καταγράφηκε επί σχεδόν δύο εβδομάδες πάνω από την Ευρώπη.
Ο οργανισμός  για την Ασφάλεια των Πυρηνικών της Τσεχίας, είπε ότι έχει ενημερώσει το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, όταν εντόπισε ότι η ακτινοβολία (Ιώδιο 131) είχε προέλθει από το εξωτερικό και όχι από πυρηνικό εργοστάσιο.


Υπάρχει η πιθανότητα να προέρχεται από βιομηχανία ραδιοφαρμάκων. Το γερμανικό Υπουργείο περιβάλλοντος επιβεβαίωσε με τη σειρά του την παρουσία χαμηλής ακτινοβολίας Ιωδίου-131 στο Βορρά, αλλά απέκλεισε την πιθανότητα να προέρχεται από πυρηνική ενέργεια.

Το Ιώδιο-131 μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε μεγάλες ποσότητες και απορροφάται από το γάλα και τα λαχανικά, τα οποία γίνονται επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου.

Ο  Paddy Regan, καθηγητής πυρηνικής φυσικής  του Πανεπιστημίου του
Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι πιθανόν η διαρροή προέρχεται από εγκαταστάσεις ραδιοφαρμάκου. Είπε ότι ιώδιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του θυροειδούς και πολλά νοσοκομεία στην Ευρώπη έχουν αυτό το στοιχείο ως απόθεμα.

«Οπωσδήποτε δεν προέρχεται από την Φουκουσίμα, αφού το ατύχημα έγινε πριν από μήνες και το ιώδιο-131 έχει πολύ μικρό χρόνο ζωής», είπε ο καθηγητής.
 Επιπρόσθετα η εκροή εντοπίζεται στην Κεντρική Ευρώπη, αφού  στην Ισπανία, Ρωσία, Ουκρανία, Φιλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Πολωνία και Νορβηγία οι μετρήσεις ήταν φυσιολογικές.

Aceasta a sugerat că radiațiile ar putea proveni din industria radiofarmaceutică.
Iodul-131, care poate să provoace cancer în cantități mari, poate contamina laptele și legumele.
Πηγή: AdevarulΔεν υπάρχουν σχόλια: