29.10.11

Ελληνικές επιχειρήσεις πηγαίνουν στην Αλβανία

800 επαφές για μετεγκατάσταση ή συνεργασία. Σήμερα στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 270 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων

Ελληνικές επιχειρήσεις καθ' οδόν για Αλβανία

Αυξάνεται όλο και περισσότερο η εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας προς την Αλβανία, όπου αναζητούν διέξοδο οι εγχώριες επιχειρήσεις.
Στη γειτονική χώρα δραστηριοποιείται ήδη μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση.Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα δέχτηκε τον τελευταίο χρόνο (2010) περίπου 400 αιτήματα από ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν για πληροφορίες που αφορούν την αγορά της Αλβανίας. Αντίστοιχος είναι ο αριθμός και για το 2011.
Οι εταιρείες, στην πλειονότητά τους, δεν διευκρινίζουν εάν ο στόχος της έρευνάς τους αφορά εξαγωγή ή και εγκατάσταση. Παράλληλα, βάσει των στατιστικών δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αλβανία συνεχίζουν να αυξάνονται.


Σε Τίρανα και Κορυτσά

Σήμερα στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 270 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ πάνω από 100 αξιόλογες αλβανικές επιχειρήσεις σχετίζονται με την Ελλάδα.
Ελληνικές επιχειρήσεις καθ' οδόν για Αλβανία

Η πλειονότητα των εταιρειών εδρεύει στα Τίρανα και στην Κορυτσά, ενώ οι τομείς όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι ο τραπεζικός, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, ο κατασκευαστικός, η παραγωγή και εμπορία δομικών υλικών, η παροχή υπηρεσιών υγείας, η παροχή νομικών - φοροτεχνικών και λογιστικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εμπορία πετρελαιοειδών, η παραγωγή - μεταποίηση και εμπορία ειδών διατροφής, ένδυσης - υπόδησης και ευρείας κατανάλωσης, η εστίαση, το εισαγωγικό εμπόριο κ.ά.
"Οι Ελληνες αποτελούν τη διοίκηση και το υψηλόβαθμο στελεχιακό δυναμικό. Επίσης, Ελληνες εργάζονται ως ανώτατα και ανώτερα στελέχη και σε επιχειρήσεις αλβανικών, όπως και συμφερόντων άλλων ξένων χωρών, καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς", εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας και διευθυντής της INTRACOM TELECOM ALBANIA Γεώργιος Μπλέκας, ο οποίος εργάζεται στα Τίρανα εδώ και τρία χρόνια. Μάλιστα οι οικογένειες των Ελλήνων οι οποίοι εργάζονται στην Αλβανία σε υψηλές διοικητικές θέσεις παραμένουν στην Ελλάδα.
"Τα τελευταία δύο χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις διερευνούν την αλβανική αγορά. Οι επενδύσεις στο εξωτερικό τώρα λειτουργούν σαν 'σανίδα σωτηρίας' για την ελληνική οικονομία", προσθέτει ο κ. Μπλέκας.

Γαλανόλευκες οι περισσότερες ξένες επενδύσεις


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, το ύψος των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα συνέχισε και το 2010 να εξελίσσεται ανοδικά.

H Ελλάδα παραμένει σταθερά την 5ετία 2004-2008, για την οποία διατίθενται αναλυτικά στοιχεία, στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών, με μερίδιο 41% το 2008, ενώ ακολουθούν, με σημαντική διαφορά, Τουρκία, ΗΠΑ, Αυστρία και Ιταλία. Περίπου το 26% των ξένων επενδυτών προέρχεται από την Ελλάδα και οι επενδύσεις παρουσιάζουν συγκέντρωση στον τηλεπικοινωνιακό και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Από στοιχεία της Αλβανικής Ενωσης Τραπεζών προκύπτει ότι το σύνολο των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων το 2010 κατείχε το 23,4% της αξίας του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της τραπεζικής αγοράς (1,7 δισ. ευρώ) και το 20,6% της αξίας των καταθέσεων.
Υποκαταστήματα διατηρούν η Alpha Bank (48), η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς Tirana Bank (49), η οποία το 2010 έλαβε άδεια λειτουργίας και 3 πρακτορείων, η Εθνική Τράπεζα (5), της οποίας το δίκτυο αποτελείται επιπλέον και από 25 πρακτορεία, και η Εμπορική Τράπεζα (13 υποκαταστήματα και 11 πρακτορεία), η οποία το 2010 αύξησε κατά 3 τα υποκαταστήματά της και κατά 1 τα πρακτορεία της.
Διονυσία Λάγιου


kallipateira@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: