3.9.11

Τη δυνατότητα να επανακτήσουν οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης την ιθαγένεια εξετάζει το ΥΠΕΣ


Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν από τις πολυπληθέστερες των Βαλκανίων πριν το Ολοκαύτωμα (φωτ. από τη συναγωγή της πόλης)


Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν από τις πολυπληθέστερες των Βαλκανίων πριν το Ολοκαύτωμα (φωτ. από τη συναγωγή της πόλης)   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )«Τιμή για την Ελλάδα το αίτημα»

Αθήνα
Τη δυνατότητα να επανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια εβραίοι της Θεσσαλονίκης και οι εξ αίματος κατιόντες συγγενείς τους εξετάζει ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που εισάγεται προσεχώς στην Ολομέλεια της Βουλής, υπό τον τίτλο «Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας, ρυθμίσεις θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις».
Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι πρόκειται για ελάχιστα -περίπου 400 (περιλαμβανομένων και των παιδιών τους)- άτομα που έχουν απομείνει εν ζωή, γεννημένους μέχρι και το 1945, από τους τότε 53.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Συγκαταλέγονται στους 1.950 διασωθέντες και στους ακόμη λιγότερους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος και πέρασαν στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να χάσουν την ελληνική ιθαγένεια, παρά το γεγονός ότι ήταν Έλληνες πολίτες.

Ο υπουργός χαρακτήρισε μάλιστα το αίτημα τους «τιμή προς την Ελλάδα», την οποία «θα οφείλαμε χωρίς προϋποθέσεις και άλλους λόγους να τους την αποδώσουμε».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: