16.9.11

Αρμένιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν φόρεμα 5.900 ετών


Το σημείο του σπηλαίου 'Αρένι 1', όπου βρέθηκε το αρχαίο πολύχρωμο φόρεμα

Σεπτέμβριος 16, 2011.

Αρχαιολόγοι, οι οποίοι συνεχίζουν έρευνες σε περιοχές της Αρμενίας, ανακάλυψαν ένα πολύχρωμο φόρεμα γυναίκας το οποίο πιστεύουν ότι φτιάχτηκε πριν από 5.900 χρόνια.

Το φόρεμα βρέθηκε στη διάρκεια ανασκαφών που γίνονται εδώ και χρόνια σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων στην νότιο Αρμενία, όπου πρόσφατα έχουν βρεθεί δερμάτινα υποδήματα 5.500 ετών και ένα  πατητήρι το οποίο χτίστηκε πριν από 6.100 χρόνια και είναι το πρώτο οινοποιείο στον κόσμο.


Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνολογίας της Αρμενικής Ακαδημίας Επιστημών,   Πάβελα Αβετισιάν, δήλωσε ότι το φόρεμα, που βρέθηκε στη σπηλιά ‘Αρένι 1’,   αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα ύφανσης και ένδυσης των γυναικών. Σημείωσε ότι αυτό φτιάχτηκε από ίνες φυτών (καλαμών)  και χρονολογήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όπου και δόθηκε για να αποκατασταθεί.

«Μόλις αποκατασταθούν τα καταστραμμένα μέρη του φορέματος, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα του ενδύματος που οι γυναίκες φορούσαν τον 39ο αιώνα π.Χ.» δήλωσε ο Αβετισιάν.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ανασκαφές στο σύμπλεγμα των σπηλαίων, όπου βρέθηκε το πανάρχαιο φόρεμα, είναι πιθανόν να κρύβουν νέες και ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

--


Δεν υπάρχουν σχόλια: