8.9.11

Μια …Γη στα 36 έτη φωτός


Σεπτέμβριος 2011.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία έκαναν γνωστό ότι ανακάλυψαν έναν πλανήτη που έχει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για όντα όπως αυτά της Γης. Ο πλανήτης βρίσκεται σε μια ομάδα αστεριών  της Ιστίας ή Vela και απέχει 36 έτη φωτός από τη Γη.

Η αστρονομική ομάδα του Stephane Udry χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο  ακτινών υψηλής ταχύτητας του αστεροσκοπείου της Χιλής  και ανακάλυψε έναν πλανήτη ο οποίος περιστρέφεται γύρω από το άστρο HD 85512. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφορικά με την απόσταση που βρίσκεται από το άστρο του, ο πλανήτης είναι κατάλληλος για τη δημιουργία ζωής.


Ο πλανήτης ολοκληρώνει την περιστροφή γύρω από τον ήλιο του σε 54 ημέρες και έχει παρόμοια ατμόσφαιρα με τη γήινη. Με βάση τα αστρονομικά μοντέλα η μέση θερμοκρασία υπολογίζεται στους 24,85 βαθμούς Κελσίου. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο πλανήτης αυτός έχει νερό. Συγκριτικά  με τη Γη είναι μικρότερος και σε ανάλυση της βραχώδους επιφάνειάς του υπολογίζεται ότι η ηλικία του κυμαίνεται από ένα έως πέντε δισεκατομμύρια έτη.

Η ομάδα του Stephane Udry  προτείνει ότι ο πλανήτης αυτός να ενταχθεί στους πλανήτες οι οποίοι αξιολογούνται ως υποψήφιοι για ύπαρξη ζωής  και τίθενται για έρευνα στο απώτερο μέλλον, όταν ο άνθρωπος καταφέρει να εκμηδενίσει τις χαοτικές διαστημικές αποστάσεις.

Ένας τέτοιος είναι  και ο G1 581 που είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από τη Γη, βρίσκεται 20 έτη φωτός μακριά και ανακαλύφθηκε το 2009.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: