3.9.11

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2011-2012


Ο καιρός για ένα έτος  με την πρακτική μέθοδο πρόβλεψης


meromhnia

Σεπτέμβριος  2011
Αρκετές βροχές και αστάθειες έντονες, κατά διαστήματα, προβλέπονται κυρίως στο δεύτερο μισό του μήνα και θερμοκρασίες  χαμηλές  για την εποχή. Το τελευταίο δε δεκαήμερο του μήνα θα χει και  κακοκαιρίες,  που θα θυμίζουν λίγο από χειμώνα με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και αρκετές καταιγίδες.
Οκτώβριος 2011
Το σκηνικό του προηγούμενου μήνα, με τις αστάθειες και τις βροχές, φαίνεται να συνεχίζεται και τις πρώτες μέρες αυτού του μήνα και μάλιστα απ της 4-8/10 υπάρχουν ενδείξεις για έντονη κακοκαιρία. Βελτίωση του καιρού αναμένεται για τη συνέχεια και για αρκετό χρονικό διάστημα. Εξαίρεση στη καλοκαιρία αποτελεί το διάστημα 20-22 περίπου του μήνα και 25-26,  όπου θα χούμε κάποιες βροχές και ίσως καταιγίδες.
Νοέμβριος 2011
Με βροχές και υγρασίες, κατά διαστήματα, ξεκινά ο μήνας, αλλά παρόλα αυτά φαίνεται  να σταματούν μέσα στη πρώτη βδομάδα του μήνα. Έτσι, με καλοκαιρία γενικά χωρίς κάτι το αξιόλογο φαίνεται να κυλά το περισσότερο διάστημα αυτού του μήνα, με αρκετή ζέστη και έντονες υγρασίες. Μεταβολή του καιρού αναμένεται στο τελευταίο πενθήμερο του μήνα, με απότομη πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια στα ορεινά.


Δεκέμβριος 2011
Ο μήνας ξεκινά με βροχές και χειμερινό μοτίβο γενικά, χωρίς να λείπουν και τα χιόνια κυρίως στα ορεινά  Έτσι φαίνεται να είναι όλο το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, με κάποια μικρά διαστήματα βελτίωσης ενδιάμεσα. Καλοκαιρία γενικά χωρίς κάτι αξιόλογο όλο το δεύτερο δεκαήμερο του, με αυξημένη θερμοκρασία. Αλλαγή του καιρού το τρίτο δεκαήμερο, με βροχές αρκετές και καταιγίδες. Σταδιακά το τελευταίο πενθήμερο του μήνα ο καιρός επιδεινώνεται περαιτέρω, με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και όχι μόνο.
Ιανουάριος 2012
Στο ίδιο μοτίβο καιρικά ξεκινά και το νέο έτος, με κακοκαιρία και αρκετά χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Βελτίωση του καιρού αναμένεται περί της 4 του μήνα. Από εκεί και πέρα  μεγάλο διάστημα του μήνα θα κυλήσει  με κάποιες λίγες βροχές και άνοδο της θερμοκρασίας κι έτσι θα φθάσουμε έως το τελευταίο περίπου δεκαήμερο του μήνα, χωρίς ο καιρός να φαίνεται να έχει αξιοσημείωτες κακοκαιρίες. Αλλαγή του καιρού αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο, με κακοκαιρίες κατά διαστήματα, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια κατά περιόδους  να φθάνουν μέχρι και τις πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας. Πιθανότερες ημερομηνίες χιονόπτωσης στα πεδινά 23-24/1 και 31/1.
Φεβρουάριος 2012
Με κακοκαιρία και χιόνια κάνει την είσοδο του ο Φλεβάρης κι έτσι την πρώτη και δεύτερη μέρα του μήνα θα έχουμε ισχυρή κακοκαιρία με θυελλώδεις βοριάδες και χιόνια. Από της 3/2 περίπου και για διάστημα 10 ημερών φαίνεται να είναι ήπιος ο καιρός γενικά χωρίς κάτι αξιόλογο. Το πιο ενδιαφέρον διάστημα του χειμώνα ξεκινά περί της 15/2 και για όλο το υπόλοιπο του μήνα ο καιρός θα είναι  άκρως χειμωνιάτικος, με αλλεπάλληλες κακοκαιρίες να διαδέχονται η μία την άλλη, δίνοντας ισχυρές  βροχές, αλλά και ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμη και στα παραθαλάσσια της ανατολικής χώρας, κατά περιόδους.
Μάρτιος 2012
Χειμωνιάτικος ο καιρός το πρώτο πενθήμερο  και αυτού του μήνα, με βροχές και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Βελτίωση του καιρού στη συνέχεια για διάστημα περίπου μιας βδομάδας, αλλά νέα επιδείνωση, με κρύα βροχές και χιόνια, από της 12-14 περίπου του μήνα. Βελτίωση εν συνεχεία του καιρού σε γενικές γραμμές. Χειμωνιάτικη αναμένεται η τελευταία βδομάδα του Μάρτη με πολλές βροχές, και χιόνια ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας .
Απρίλιος 2012
Βελτίωση του καιρού με το ξεκίνημα σχεδόν Απρίλη. Έτσι, από τις πρώτες κιόλας μέρες του, ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Με σχετικά ήπιες συνθήκες θα κυλήσει μεγάλο διάστημα του μήνα αυτού. Κατά το τελευταίο όμως 10ήμερο, ο καιρός θα γίνει άστατος με αρκετές βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά
Μάιος 2012
Με άστατο καιρό κατά περιόδους, με βροχές και καταιγίδες φαίνεται να ξεκινά ο μήνας αυτός, γρήγορα όμως ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και η θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά. Εν συνεχεία, και από τα μέσα  περίπου του μήνα, ο καιρός θα καταστεί και πάλι άστατος, αρκετά βροχερός, με πτώση της θερμοκρασίας και με αυτές τις καιρικές συνθήκες θα περάσει όλο το δεύτερο μισό του μήνα αυτού.
Ιούνιος 2012
Αρκετά ζεστός ο μήνας αυτός το πρώτο εικοσαήμερό του, με καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Αλλαγή με αστάθειες βροχές αλλά και ενίσχυση των βοριάδων το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.
Ιούλιος 2012
Με αρκετά μελτέμια κατά περιόδους ισχυρά και με θερμοκρασίες δροσερές για την εποχή θα ξεκινήσει ο μήνας κι έτσι θα κυλήσει η πρώτη του βδομάδα. Στη συνέχεια, ο καιρός αναμένεται να είναι αρκετά ζεστός μέχρι και τη τελευταία βδομάδα, όπου και πάλι θα έχουμε μελτέμια και σχετική δροσιά .
Αύγουστός 2012
Με μελτέμια αλλά και αστάθειες αρκετά έντονες ξεκινά ο μήνας. Τα μελτέμια φαίνεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του μήνα αυτού και ειδικά το τελευταίο του δεκαήμερο αναμένεται να είναι έντονα και με αρκετή δροσιά.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Η παρατήρηση των σημαδιών του καιρού έγινε το διάστημα 14-25/8/2011, από τα Νέα Στύρα Ευβοίας  και η πρόβλεψη του καιρού αφορά τις εξής περιοχές : Ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, Βόρειες Κυκλάδες.
2. Πρέπει να τονιστεί ότι η παρατήρηση γίνεται πάνω σε καιρικά σημάδια (κυρίως άνεμος, σύννεφα, βροχή, θολούρα, υγρασία και οποιαδήποτε έκφραση αυτών), ενώ ως συμπλήρωμα στις κακοκαιρίες – για την δυναμική τους ή όχι – υπολογίζονται, στο μέτρο του δυνατού και οι φάσεις της σελήνης, που πιθανόν να είναι παράγοντας ενίσχυσής τους.
3. Να τονίσουμε ότι η παρατήρηση των μερομηνιών, που είναι η πρακτική μέθοδος πρόγνωσης του καιρού και πραγματοποιείται από κάποιυς ανθρώπους της υπαίθρου εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει ως πρωταρχικό σκοπό να δώσει την γενική τάση του καιρού που θα επικρατήσει για το χρονικό διάστημα που ξεκινάει από την παρατήρηση των φαινομένων και ολοκληρώνεται σε 12 μήνες.
 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ: Δημήτρης Τσούλης  Δεν υπάρχουν σχόλια: