18.9.11

Ανακαλύφθηκαν στο Δυρράχιο άγκυρες πλοίων 1700 ετών


 "Ανακαλύφθηκαν άγκυρες  ηλικίας 1700 ετών"

Σεπτέμβριος 18,  2011.

Η αρχαιολογική αμερικανο-αλβανική αποστολή στις υποβρύχιες  έρευνες, που πραγματοποίησε αυτό το καλοκαίρι, έφερε στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα κοντά στις αλβανικές ακτές.

Ο αρχαιολόγος  Δρ Αντριάν Αναστάση που συμμετείχε στην αλβανο-αμερικανική αποστολή, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 8 αρχαίες άγκυρες των οποίων η ηλικία είναι περίπου  1700 ετών, εντοπίστηκαν, όμως και άλλες νεότερων χρόνων.


«Οι άγκυρες αυτές ήταν κατασκευασμένες από σκληρό ξύλο που ήταν έτσι κατασκευασμένες ώστε να σκαλώνουν στο βυθό και να εμποδίζουν τη μετακίνηση του πλοίου. Αργότερα αυτές οι ξύλινες άγκυρες έγιναν σε συνδυασμό με πέτρα ή μάρμαρο και πολύ αργότερα χρησιμοποιήθηκε  συμπαγές μολύβι.

» Αυτή είναι μια απόδειξη της ύπαρξης Ιλλυρικού στόλου και της ναυσιπλοΐας των Ιλλυριών. Περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν στο μουσείο του Δυρραχίου», δήλωσε ο Δρ Αντριάν.

Ο Αλβανός αρχαιολόγος είπε ακόμη ότι στη διάρκεια της θερινής περιόδου η αμερικανο-αλβανική αποστολή, εργάστηκε με βάση έναν ψηφιακό χάρτη βυθού και σαρώθηκε το νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, ενώ στο επόμενο έτος θα συνεχίσει τη διερεύνηση στον υποθαλάσσιο κόλπο του Αυλώνα.

Όπως, επίσης, αναφέρθηκε εντοπίστηκαν πολλά λείψανα πολεμικών πλοίων που χρονολογούνται  από τον 6ο π.Χ. αιώνα.


--
Πηγή: Balkanweb- 18 Shtator 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: