22.8.11

Το κακέκτυπο νόμισμα της αρχαίας ΣμύρνηςΠρόκειται για ένα πολύ σπάνιο ελληνικό νόμισμα του 2ου αιώνα π.Χ. από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας.

Στην μία όψη εικονίζεται η Κυβέλη η οποία φέρει στην κεφαλή ένα πυργωτό στεφάνι και στην άλλη όψη αναγράφεται  η λέξη ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ σε δύο σειρές και πιο κάτω περιέχει το μονόγραμμα του δικαστή της εποχής Μετρόδωρου.


Το νόμισμα στην εποχή του ήταν κακέκτυπο αφού διπλοκτυπήθηκε στην κύρια όψη του που εικονίζεται η Κυβέλη.

Η μοναδικότητα του νομίσματος αυτού είναι ακριβώς αυτή η …ατυχία! 

Είναι σπάνιο να δει κανείς ένα νόμισμα που  βγήκε διπλοκτυπημένο από το αρχαίο νομισματοκοπείο και επιπρόσθετα δεν έγινε αντιληπτό από τον ελεγκτή και δόθηκε στην κυκλοφορία την εποχή εκείνη.

Κακέκτυπα νομίσματα υπήρχαν σε όλες τις εποχές.  Ο ελεγκτής τα εντόπιζε και τα έστελνε για λιώσιμο. Το εικονιζόμενο διέφυγε της προσοχής του και έπεσε στην δική μας … λαίμαργη προσοχή!

Συνήθως το διπλοκτύπημα παρουσιαζότανε όταν αναπηδούσε το σφυρί  με τη σφραγίδα πάνω στο νόμισμα και το νόμισμα, όπως ήταν πυρωμένο,  παρουσίαζε διπλή εκτύπωση στην επιφάνειά του.

Έτσι, βγήκε μια κακέκτυπη Κυβέλη, με δύο …πρόσωπα. Και αυτό κάνει να είναι το νόμισμα υπέροχο και σπάνιο!

Το νόμισμα αυτό χαρακτηρίζεται ως διπλό τετράδραχμο που ακολουθούσε τα αττικά πρότυπα εκτύπωσης. Είναι ασημένιο, 16 γραμμαρίων, διαμέτρου 28 χιλιοστών.

Υπάρχει σε ιδιωτική ελβετική συλλογή, όπου υπάρχουν και τα καλο-εκτυπωμένα τετράδραχμα της Κυβέλης .
--


Δεν υπάρχουν σχόλια: