6.7.11

Το κινέζικο κεραμικό με τη σβάστικα


Ένα κεραμικό αρχαίο σκεύος το οποίο βρέθηκε σε προϊστορικό νεκροταφείο στην περιοχή της Γάνσου της Κίνας, προβληματίζει  τους ειδικούς όχι τόσο για την κεραμική κατασκευή του,  όσο για την  απεικόνιση που έχει.

Το κεραμικό ανάγεται στην νεολιθική περίοδο η εικονογράφησή του  είναι αντιπροσωπευτική των ‘κινεζικών εικονογραμμάτων’ της εποχής Γιανγκσάο. Χρονολογείται  από το 2200 έως το 1800 π.Χ.

Βρέθηκε σε νεκροταφείο  της δεύτερης χιλιετίας προ Χριστού και είναι διακοσμημένο, όπως εικονίζεται πιο πάνω, από το σχήμα της σβάστικας σε τέσσερα σημεία του.

Οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν το εύρημα ως έργο της  κινεζικής νεολιθικής αγγειοπλαστικής που περιέχει τα πρώτα ιδεογράμματα,  μιας γραφής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το αγγείο έχει ύψος 32 εκατοστά, διάμετρο 26 έως 10 εκατοστά
--1 σχόλιο:

Μιχάλης Καματερός είπε...

Δεκάδες αιώνες πριν καπηλευτεί και ατιμαστεί από την κατάπτυστη Άκρα Δεξιά, η σβάστικα ή γαμμάδιον, εκτός από διαχρονικό μοτίβο διακόσμησης, αποτέλεσε ένα πανάρχαιο σύμβολο καλοτυχίας.

Ως έκφανση του συλλογικού υποσυνειδήτου της Ανθρωπότητας,
όπως και το τρισκέλιον, το κόλοβρατ, το μπορτζγαλι, και άλλα παρόμοια,
η σβάστικα αποτελεί και μιαν τυποποιημένη απεικόνιση των προφανών, αν και ακατανόητα χαοτικών φαινομένων κίνησης στη Φύση, σχηματική προβολή για κάθε δίνη που σχηματίζεται σε ρευστά, π.χ η πνοή ανέμου.

Έτσι και τα διάφορα μαιανδρικά μοτίβα αποτελούν τυποποιημένες απεικονίσεις υδάτινου κυματισμού, π.χ ποτάμι και θαλάσσια κύματα.
https://sites.google.com/site/romeandromania/system/app/pages/search?q=Σβάστικα&scope=search-site