26.6.11

Βουλγαρία: Ο Χάνος Κρούμος (Κρουμ) σε νόμισμα


Ιούνιος 26, 2011.

Στις 20 Ιουνίου η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας κυκλοφόρησε ένα  μερικώς επιχρυσωμένο  ασημένιο νόμισμα προς τιμή του Χαν Κρουμ, μεσαιωνικό βασιλιά (Χαν) των Βουλγάρων.


Είναι το πρώτο θέμα μια νέας σειράς μεσαιωνικών βουλγαρικών νομισμάτων.Το επίχρυσο τμήμα του, στην εμπρόσθια όψη, εμπεριέχει μια μικρογραφία από το Χρονικό του  Κωνσταντίνου Μανασσή *

Ο  πρόγονος των σημερινών Βουλγάρων, Χάν Κρούμ, πίνει κρασί με  άλλους  Βουλγάρους ηγεμόνες ( ως κούπα έχει το κρανίο του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου).

Το νόμισμα φέρει την επωνυμία της  βουλγαρικής τράπεζας « БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА» και έχει ονομαστική αξία 10 Λέβα, με έτος κοπής το 2011.

Η οπίσθια όψη του νομίσματος απεικονίζει ένα άλλο απόσπασμα από μια μικρογραφία του βυζαντινού λόγιου Κωνσταντίνου Μανασσή,  «Ο Χαν Κρούμ επιτίθεται στους Βυζαντινούς». 
Η περιγραφή στο περίγυρο του νομίσματος  αναφέρει: 'СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ’ (Ηγεμόνες Μεσαιωνικής Βουλγαρίας) andХАН КРУМ’ (Χαν Κρουμ).

Ο σχεδιασμός του νομίσματος έγινε από τον Ιβαν Τοντόροφ και την Έλενα Τοντόροβα. Κάθε νόμισμα έχει πιστοποιημένη ποιότητα με σύνθεση κατά 92,5 % άργυρο και μερική επιχρύσωση.
Το βάρος είναι  23,3 γραμμάρια και η διάμετρός του 38, 61 χιλιοστά. Κόπηκε σε 5.000 τεμάχια.

Τα νομίσματα διατίθενται από την Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας στην τιμή των 84 Λέβα.
 --


*Ο Κωνσταντίνος Μανασσής έγραψε στα μέσα του 12ου αιώνα το έργο «Σύνοψις Χρονική» που αναφέρεται  στην ιστορία του Βυζαντίου από κτίσεως κόσμου έως το θάνατο του Νικηφόρου Γ΄ Βοτανειάτη το 1081. Το έργο περιέχει και εικονογραφήσεις.

--


1 σχόλιο:

ANDREAS SOTIROPOULOS είπε...

ΧΑΝΟΣ Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ ΤΟΥ ΧΑΝΑΤΟΥ = ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΓΓΟΛΟΓΕΝΕΣ ΕΚ
ΤΩΝ ΟΡΔΩΝ , ΑΠΛΑ .