25.6.11

Ο Βιασμός είναι πολεμικό όπλο


Ο βιασμός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως όπλο  πολέμου σε όλον τον κόσμο, όπως και στη Λιβύη, για  να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός και να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες περιοχές, δήλωσε η Margot Wallstrom (φωτό), ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν, για την σεξουαλική βία στη σύγκρουση, την οποία επικαλέστηκε  το πρακτορείο Reuters.


Η Βάλστρομ τόνισε ότι αυτού του είδους η εγκληματικότητα διέπεται από ένα  κλίμα ατιμωρησίας και τα θύματα δεν λαμβάνουν  ούτε ηθική ικανοποίηση από  δικαστήρια, ούτε, φυσικά, αποζημίωση.

« Η σεξουαλική βία έχει γίνει μια τακτική επιλογή για  τις ένοπλες ομάδες, είναι ένα όπλο πολέμου προς τον άμαχο πληθυσμό που αποτελεί το θύμα όπως και σε άλλες μεθόδους πολέμου».

Η Βάλστρομ προέτρεψε όλες τις χώρες που εμπλέκονται σε συγκρούσεις, για την αποφυγή των βιασμών, να προσπαθήσουν να απομονώσουν τους ύποπτους που εκμεταλλεύονται  την κατάσταση πολέμου.

Το γραφείο του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σχετικά με την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες χώρες έχει δημιουργήσει έναν ‘επαίσχυντο κατάλογο των χωρών στις οποίες οι βιασμός είναι κοινή πρακτική’ και οι οποίες μπορούν να υποστούν κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρώτη χώρα είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου τουλάχιστον 200.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πραγματικός αριθμός, ίσως είναι 20 φορές πιο μεγάλος.

Στη Λιβερία, η οποία ταλανίζεται με εμφύλιο πόλεμο εδώ και 14 χρόνια, ο βιασμός εξακολουθεί να είναι ένα είδος εγκλήματος το οποίο αναφέρεται πιο συχνά.

Τα αναφερθέντα είναι από την ομιλία της Margot Wallstrom, που μίλησε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στη Γενεύη.

Πηγή : ΟΗΕΔεν υπάρχουν σχόλια: