21.6.11

Η Κλίντον εξήρε τις γενναίες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία που αγωνίζονται για να οδηγούν


Ιούνιος 21, 2011.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξήρε σήμερα τις "γενναίες" γυναίκες στη Σαουδική Αραβία που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να οδηγούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι εναπόκειται στη σαουδαραβική κοινωνία να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει απέναντι στο ζήτημα αυτό.

"Αυτό που κάνουν οι γυναίκες αυτές είναι γενναίο και αυτό που ζητούν είναι δίκαιο, όμως η προσπάθεια ανήκει σε αυτές. Με συγκινεί αυτό και τις υποστηρίζω", σημείωσε η Κλίντον στο πρώτο δημόσιο σχόλιο που κάνει πάνω στο θέμα αυτό. Στις αρχές του μήνα, χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν με ανοιχτή επιστολή τους, που φέρει την υπογραφή περισσότερων από 10.000 ατόμων, από την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών να υποστηρίξει το δικαίωμα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν.

Κανένας νόμος στη Σαουδική Αραβία δεν απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν. Ωστόσο στην πράξη δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν βάσει σχετικής φάτουα (θρησκευτικού διατάγματος) που εφαρμόζεται στη χώρα αυτή. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να απασχολούν έναν σοφέρ ή, εάν δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, να εξαρτώνται από την καλή θέληση των αρσενικών μελών της οικογενείας τους.


--
Δεν υπάρχουν σχόλια: