9.6.11

Λεοντοκεφαλή: Αποχωρίστηκε τον Παρθενώνα για να συντηρηθεί


Η εμβληματική Λεοντοκεφαλή της δυτικής όψης του Παρθενώνα, βάρους 1,2 τόνων, ''κατέβηκε'' σήμερα από την κορυφή του ναού, μέσα σε μόνο 7 λεπτά, με τη βοήθεια ενός γερανού. Θα βρίσκεται στο εργαστήριο για συντήρηση και αναμένεται μέχρι το 2013 να τοποθετηθεί πάλι στη θέση της.
«Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι μια απόδειξη πως μερικά πράγματα δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε στο παραμικρό με την κρίση. Ένα από αυτά είναι η συμπεριφορά μας στον πολιτισμό. Συνεχίζουμε τη δουλειά χωρίς καμία καθυστέρηση», ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.


Στην επιβλητική μαρμάρινη Λεοντοκεφαλή, βάρους 1,2 τόνων, σώζεται ακόμα το χρυσαφί χρώμα της χαίτης, ενώ οι λεπτομέρειες που διαγράφονται μέχρι και στις πιο μκρές λεπτομέρειες του λαιμού, έκαναν όσους την είδαν να συμφωνήσουν πως "φτιάχτηκε για τους θεούς". Ακόμα και οι αθέατες επιφάνειες είναι τέλεια λαξευμένες. Από κοντά, ωστόσο, εμφανή είναι τα σημάδια και από τους βομβαρδισμούς αλλά και τους δυνατούς σεισμούς που έχουν "ταλαιπωρήσει" το ναό του Παρθενώνα.

Για τις εργασίες αυτές, το υπουργείο Πολιτισμού έχει εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ 8 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, από τη δυτική πλευρά του Παρθενώνα θα αποξηλωθούν και θα αποκατασταθούν 80 μαρμάρινα μέλη, 43 εξ αυτών από τη βορειοδυτική πλευρά και 37 από τη νότια. Συνολικά επτά μετώπες θα αποξηλωθούν και θα αντικατασταθούν από χυτά αντίγραφα. Οι δύο πρώτες μετώπες της δυτικής όψης του ναού θα μεταφερθούν στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.
«Τον τελευταίο καιρό ακούγονται μόνο τα προβλήματα γύρω από το θέμα της φύλαξης στους αρχαιολογικούς χώρους και ξεχνάμε το τόσο σπουδαίο έργο που γίνεται εδώ», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη.

Μέσα στα έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2013, συμπεριλαμβάνονται η αποκατάσταση στις ραβδώσεις των κιόνων στη βόρεια πλευρά, όπως και η αναστήλωση της νότιας πλευράς των Προπυλαίων. Η νότια πλευρά αποτελεί το πιο ιδιόμορφο, από αρχιτεκτονικής πλευράς, τμήμα του μνημείου. Κατά τον 15ο αιώνα είχε κτισθεί επάνω του ο λεγόμενος Φράγκικος Πύργος, μέσα στον οποίο ενσωματώθηκαν από τους Φλωρεντινούς όλα τα αρχιτεκτονικά μέλη που είχαν αποσυναρμολογηθεί από τη δυτική πλευρά.

enet.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια: