25.5.11

Το πολλαπλής χρήσης διαστημικό όχημα


Μάιος 2011.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA), ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου οχήματος για την εξερεύνηση του διαστήματος, με βάση της έννοιας της κάψουλας.

Το σχεδιαζόμενο όχημα προγραμματίζεται για την προσεδάφιση αστροναυτών σε ένα αστεροειδή και στη συνέχεια τη μετάβασή τους στον πλανήτη Άρη.


Το διαστημικό σκάφος, γνωστό ως όχημα πολλαπλών χρήσεων (MPCV) και ο σχεδιασμός του βασίζεται στην κάψουλα Ωρίων / Orion, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της NASA.

O Ωρίων ήταν μέρος του προγράμματος ‘constellation /’αστερισμός’ της NASA, προκειμένου να ξαναστείλει αστροναύτες στο Φεγγάρι μέχρι το 2020, το οποίο ακυρώθηκε.

Η NASA δήλωσε ότι η Lockheed Martin Corp,  η εταιρεία που δημιούργησε το Orion, θα χειριστεί και την ανάπτυξη του νέου διαστημικού οχήματος.

Η κάψουλα αυτή θα πραγματοποιήσει μια αποστολή  με αστροναύτες για τρεις εβδομάδες και κατόπιν θα πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας. Το MPCV προβλέπεται να είναι 10 φορές πιο ασφαλές, στην επαναφορά του και στη προσγείωση από κάθε άλλο διαστημικό λεωφορείο, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της  NASA.

Το MPCV θα προωθηθεί με έναν νέο εξαιρετικά ισχυρό πύραυλο, που, επίσης, αναπτύσσεται στα εργαστήρια της διαστημικής εταιρείας.
--Δεν υπάρχουν σχόλια: