15.4.11

Ο «Πράσινος Πατριάρχης» Βαρθολομαίος ο Α’ παρουσίασε το τελευταίο βιβλίο του στο Παρίσι

Romandie News


ΠΑΡΙΣΙ - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίος Α’,  αποκαλούμενος  «Πράσινος Πατριάρχης» λόγω της αδιάκοπης υπεράσπισης του περιβάλλοντος, παρουσίασε στο Παρίσι την Τρίτη το τελευταίο βιβλίο του  με τον τίτλο  «Σε αναζήτηση του μυστήριου».

Με το  βιβλίο αυτό, εκδόσεις «Editions du Cerf»,  ο Βαρθολομαίος εκτός από το  να κάνει γνωστό  το άνοιγμά  του Ορθόδοξου Χριστιανισμού προς τον σύγχρονο κόσμο, στέλνει και  μια  παθιασμένη έκκληση για σεβασμό της φύσης.
«Έχουμε μια αλαζονική και περιφρονητική συμπεριφορά προς τον πλανήτη», εκφώνησε ο Βαρθολομαίος Α’ παρουσιάζοντας το έργο του σε ένα ακροατήριο θρησκευτικών ηγετών και δημοσιογράφων.

«Καταστρέφουμε την ίδια τη φύση μας».

Επικαλούμενος την «οικολογική καταστροφή» της Φουκουσίμα στη Ιαπωνία, ο «Πράσινος Πατριάρχης» καταράστηκε «την κακιά χρήση του περιβάλλοντος που κάνουμε και που είναι ένα πραγματικό αμάρτημα κατά του Δημιουργού και του ανθρώπου».


Σε άψογα γαλλικά -μιλάει έξι γλώσσες- ο «primus inter pares (ο πρώτος μεταξύ όλων των επισκόπων), που βρίσκεται στο Παρίσι για τέσσερις ημέρες, τόνισε την κοινωνική αδικία στην οποία οδηγεί  αυτή η χρήση.

«Είναι τα φτωχότερα άτομα που θίγονται από τις περιβαλλοντικές διαταραχές που άλλοι δημιούργησαν, ενώ θα έπρεπε η ενατένιση της φύσης να γίνει η κοινή περιουσία όλων των Χριστιανών».

Πέρα από την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ο Βαρθολομαίος ο Πρώτος παρουσιάζει στο έργο του ένα προσωπικό προβληματισμό σχετικά με τα σημερινά θέματα της επικαιρότητας, από τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κοινωνική δικαιοσύνη, από τη φτώχεια στην παγκοσμιοποίηση, περνώντας από την οικολογία ή τον ρατσισμό.

Θεωρούμενος ως «γεφυροποιός» μεταξύ των διαφόρων αυτοκέφαλων Ορθόδοξων εκκλησιών, αλλά επίσης και μεταξύ των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, ο πατριάρχης  Κωνσταντινουπόλεως αναφέρθηκε στη συζήτηση για την κοσμικότητα στη Γαλλία.

«Αντί για μια απειλή, το Ισλάμ στη Γαλλία πρέπει να θεωρηθεί ως πρόκληση. Δεν φοβόμαστε τους ξένους, εμείς τους αγαπάμε. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου τόσο του Θεού όσου του αστικού δίκαιου», πρόσθεσε.

Γεννηθείς το 1940 στην Ίμβρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, είναι επί είκοσι χρόνια ο πνευματικός πατέρας των περίπου 300 εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών σε όλο τον κόσμο.

Romandie.com  με AFP / 12 Απριλίου 2011.Δεν υπάρχουν σχόλια: