6.4.11

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Οι αρχαίοι γνώριζαν την ελλειπτική τροχιά της Γης…

Το κύριο σωζόμενο τμήμα του Μηχανισμού των ΑντικυθήρωνΟι γνώσεις των αρχαίων για την ελλειπτική τροχιά της γης ήταν περισσότερες από ότι θεωρούσαμε σήμερα.


 Αυτό υποστηρίζουν νέες μελέτες πάνω στον Mηχανισμό των Αντικυθήρων, το μυστηριώδες αρχαίο όργανο υπολογισμού της θέσης των ουράνιων σωμάτων.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν εξερευνήσει τη μηχανική δομή του αρχαίου αντικείμενου, που είχε ανασυρθεί το 1900-1901 από ναυάγιο ανοιχτά των Αντικυθήρων. Με αξονική τομογραφία έχει βρεθεί ότι το εσωτερικό του αποτελείται από μια σειρά από παράλληλες πλάκες, έχει κατασκευάσει μια ρέπλικά του (το 2006) και έχει προσδιορίσει τη χρήση του.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό!
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Puget Sound, της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον James Evans, ο μηχανισμός ήταν ειδικά κατασκευασμένος για να υπερπηδήσει την ανακρίβεια που θα δημιουργούσε στους υπολογισμούς μια μικρή διαφορά στο χρόνο.
Οι δύο κύκλοι του μηχανισμού που αντιστοιχούν σε δύο ημερολογιακά συστήματα, το ζωδιακό και το αιγυπτιακό, διέφεραν τόσο ώστε να αντιπροσωπεύεται αυτό που θα αντιλαμβάνονταν τότε ως μη-κανονική κίνηση σε διάφορα τμήματα του έτους.
Φαίνεται έτσι ότι ο εφευρέτης της κατασκευής είχε λάβει υπόψη του την ελλειπτική φύση της τροχιάς της γης γύρω από τον ήλιο.
Η γνώση αυτή θεωρείται εξαιρετική για το 150 με 100 π.Χ., οπότε και χρονολογείται ο μηχανισμός, και δείχνει για ακόμη μια φορά ότι οι σπουδαιότερες ανακαλύψεις που σήμερα ανάγουμε στην Αναγέννηση δεν ήταν παρά μια γνώση που προϋπήρξε, ξεχάστηκε και αποκαλύφθηκε εκ νέου όταν και πάλι οι συνθήκες επέτρεψαν σε ανήσυχα πνεύματα να δράσουν.
Πηγή: PhysOrg- Αρχαιολογία, 04/04/11
Ζ.Ξ. -Δεν υπάρχουν σχόλια: