22.3.11

Αυγά δεινοσαύρων βρέθηκαν στην ΙνδίαΤην περασμένη Πέμπτη μια ομάδα γεωλόγων σε ένα χωριό της νότιας ινδικής πολιτείας Ταμίλ Ναδού ‘έπεσαν’ επάνω σε συστάδες απολιθωμένων αυγών δεινοσαύρων.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘The Hindu’. Ο επικεφαλής της ομάδας Μ. Ραμκυμάρ, γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Περιβάρ δήλωσε πως βρήκανε κάτω από μια σειρά επιστρωμάτων στάχτης τα απολιθωμένα αυγά καθώς και μέρη σκελετών δεινοσαύρων.
Τα αυγά είναι διαμέτρου 13 έως 19 εκατ.και βρέθηκαν σε φωλιές φτιαγμένες με άμμο διαστάσεως ενός μέτρου και είκοσι περίπου εκατ.
Η ανακάλυψη έγινε στα πλαίσια μιας μελέτης η οποία χρηματοδοτήθηκε από γερμανικά και ινδικά ινστιτούτα ερευνών.
Η ανασκαφή έγινε σε περιοχή που ήταν καλυμμένη με ηφαιστειακές στάχτες στο οροπέδιο Ντεκάν και οι γεωλόγοι συμπεραίνουν πως η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν η αιτία εξαφάνισης των δεινοσαύρων της περιοχής.
Οι φωλιές τους ήταν φτιαγμένες κατά μήκος της όχθης καθώς και στο κατώτερο μέρος των ρευμάτων του ποταμού Καουβέρι. Στις φωλιές αυτές, με τα απολιθωμένα αυγά, βρέθηκαν επίσης περιττώματα και σκελετοί μικρών δεινοσαύρων.

«Η ύπαρξη των ανεπώαστων αυγών σε τόσο μεγάλο αριθμό και σε διαφορετική στρωματογραφία δείχνει πως οι δεινόσαυροι χρησιμοποιούσαν την περιοχή αυτή για τις φωλιές τους», τόνισε ο Ανμπαράσου που είναι μέλος της ομάδας.
Ο επικεφαλής της ομάδας ζήτησε από τις τοπικές αρχές να φρουρήσουν την περιοχή φοβούμενοι λεηλασία από τους κατοίκους, όπως έγινε παλαιότερα σε ανακαλύψεις τους, στη βόρεια Ινδία.


Φωτό: Στην περιοχή Chennai

Δεν υπάρχουν σχόλια: