17.3.11

Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα του μεγαλύτερου σαρκοφάγου δεινόσαυρου της Βραζιλίας

 Τον μεγαλύτερο σαρκοφάγο δεινόσαυρο που έχει ανακαλυφθεί στην Βραζιλία παρουσίασαν σήμερα παλαιοντολόγοι της χώρας.

 
Συγκεκριμένα, έδειξαν τμήματα από ένα επίμηκες κρανίο καθώς και μία γνάθο που ανήκουν σε ένα νέο είδος σπινόσαυρου, δηλαδή έναν σαρκοφάγο δίποδο δεινόσαυρο, και τα οποία βρέθηκαν στην βορειο-ανατολική Βραζιλία.
«Πρόκειται για το πρώτο είδος θηριόποδου της Ύστερης Κρητιδικής περιόδου, που έζησε πριν από περισσότερα από 95 εκατομμύρια χρόνια. Τα τμήματα εντοπίστηκαν στην λεκάνη του Μαρανιάου, στο νησί Καουάλ» δήλωσε η παλαιοντολόγος Ελάιν Μασάδου, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ακαδημία των Επιστημών στο Ρίο.
«Ζύγιζε από 5 έως 7 τόνους και είχε μήκος από 12 έως 14 μέτρα. Είναι ο πιο μεγάλος σαρκοφάγος δεινόσαυρος που έχει βρεθεί στην Βραζιλία» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την παλαιοντολόγο, ο δεινόσαυρος αυτός μοιάζει με τους σπινόσαυρους που έχουν ανακαλυφθεί στην Βόρεια Αφρική.
Αυτό το νέο θηριόποδο πήρε το όνομα «Oxalaia Quilombolis» προς τιμήν του Οσαλά (Oxala), της αφρικανικής αρσενικής θεότητας, που αργότερα λατρεύτηκε και στην Βραζιλία.
Δύο ακόμη νέα είδη παρουσιάστηκαν: ένας κροκόδειλος μήκους 2,5- 3 μέτρων, που ονομάστηκε «Pepesuchus» και μία μικρή σαύρα δεκαπέντε εκατοστών, η «Brasiliguana prudentis».Δεν υπάρχουν σχόλια: