8.3.11

Ο παράξενος κρατήρας του Άρη

Τα χρώματα δείχνουν σχεδιαστικά τα διαφορετικά βάθη  του κρατήρα,
το σκούρο μπλε αντιστοιχεί με βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων


Μάρτιος 8, 2011.( Science)
Εικόνες υψηλής ανάλυσης που δημοσιεύονται, σήμερα, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με ασυνήθιστο επιμήκη κρατήρα στον  Άρη,  που ενδέχεται να δημιουργήθηκε από αντικείμενο που έπεσε στην επιφάνειά του πλανήτη χτυπώντας τον, όχι κάθετα, αλλά με γωνιακή φορά.
Ο κρατήρας, που δεν του έχουν δώσει ακόμη ονομασία, βρίσκεται σε μια παραμορφωμένη επιφάνεια του νότιου ημισφαιρίου του κόκκινου πλανήτη, έχει περίπου 78 χιλιόμετρα μήκος, περίπου 25 χιλιόμετρα πλάτος, στο μεγαλύτερο εύρος του, και περίπου 2 χιλιόμετρα βάθος.


Εντοπίστηκαν δύο κυματοειδείς παραμορφώσεις, στα τοιχώματα του κρατήρα, που δείχνουν ότι χτυπήθηκε τουλάχιστον δύο φορές. Η πρώτη από την πτώση μετεωρίτη και η δεύτερη από τα θραύσματά του.
Ο κρατήρας παρουσιάζει τρεις ιδιαιτερότητες (απεικονίζονται χρωματικά στην φώτο), μια εικόνα που ενισχύει την άποψη των διαδοχικών συγκρούσεων, αυτή η θεώρηση επικρατεί και από την ύπαρξη ενός άλλου, παρόμοιου, κρατήρα στην γύρω περιοχή, που παρουσιάζει την ίδια περίπου εικόνα.
Οι επιστήμονες, στις αρχές του 1980, είχαν διατυπώσει την άποψη ότι οι επιμήκεις κρατήρες, όπως αυτοί που βλέπουμε στον Άρη, θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί από κομμάτια ενός διαλυμένου μετεωρίτη που ακολουθούσαν την ίδια πορεία και έπεσαν διαδοχικά στο ίδιο σημείο της επιφάνειας του πλανήτη.
Το 1994 περισσότερα από 20 κομμάτια ενός κομήτη έπληξαν τον Δία, παρέχοντας έτσι μια δραματική εκδοχή, πως θα μπορούσε να έχει συμβεί στην περίπτωση του κρατήρα του κόκκινου πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: