18.3.11

Ιαπωνία: Το τσουνάμι είχε ύψος 23 μέτρα!


Μάρτιος 18, 2011.
Τα παλιρροϊκά κύματα που έπληξαν σαρώνοντας την βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό της 11ης Μαρτίου, ήταν, τουλαχιστον, 23 μέτρα ύψος, σύμφωνα με πρόσφατη ιαπωνική μελέτη που συνδέεται με αυτήν την φυσική καταστροφή, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα Yomiuri Shimbun.
Το  ιαπωνικό ερευνητικό Ινστιτούτο αξιολόγησε τις μετρήσεις στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της πόλης Οφουνάτο της περιφέρειας Ιβάτα, στην οποία το τσουνάμι έσβησε κυριολεκτικά από το χάρτη όλους του παραλιακούς οικισμούς, γράφει η εφημερίδα.
Τα μεγαλύτερα παλιρροϊκά κύματα, που έπληξαν, ποτέ, την Ιαπωνία, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ήταν μετά από έναν ισχυρό σεισμό το 1896, όπου τα παλιρροϊκά κύματα που δημιουργήθηκαν είχαν 38,2 μέτρα ύψος.
Η μέτρηση του ύψους στο τελευταίο τσουνάμι έγινε χρησιμοποιώντας το Global Positioning System καθώς και άλλα επιστημονικά εργαλεία μέτρησης.
Το τσουνάμι, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις κάλυψε περιοχή έκτασης 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ενδέχεται η έκταση να είναι μεγαλύτερη, αφού δεν έγινε ακόμη ανάλυση/αποτίμηση της καταστροφής.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια: